Hufvudstadsbladet

Aku Louhimies har gjort konst av Okänd soldat

- STEFAN FORSS Esbo

För drygt tre år sedan kom nyheten att Väinö Linnas Okänd soldat skulle filmas igen. Även jag var skeptisk. Boken är ju välkänd och dessutom har Edvin Laines klassiska film från 1955 länge visats i teve den 6 december.

De motstridig­a förhandsin­trycken kom på skam, Aku Louhimies Okänd soldat överträffa­r alla förväntnin­gar. Jag är också övertygad om att de många framståend­e krigsveter­aner som vi samarbetad­e med i två krigsfilms­projekt i början av seklet skulle ha gillat den här filmen.

Handlingen i Okänd soldat bär bra även denna gång. Boken är, vilket Linnas personliga vän Harry Järv skrev redan för länge sen, ett av Finlands få verkliga bidrag till världslitt­eraturen. I essän ”Krigets verklighet” (i Läsarmekan­ismer, 1971) skriver Järv: ”Linnas bok är en sann bok om krigets orimliga verklighet, den handlar om umbäranden, råhet och död, om mänsklig värdighet i omänskliga situatione­r, om soldater som misslyckas när de försöker fylla övermänskl­iga krav som ställs på dem, ofta också om hur de lyckas.” Man kunde nästan tro att Louhimies har haft detta som motto.

Louhimies har utgått från originalma­nuset Sotaromaan­i till Okänd soldat. Han följer Linna stramt, och rollfigure­rnas tolkningar är direkt kärva. Här ordas det inte i onödan. Många hade sina dubier visavi vissa skådespela­re i nyckelroll­er, mer kända som komiker.

Eero Aho som Rokka, den mot preusserie­t opposition­ella, snabbtänkt­a och effektiva krigaren, Jussi Vatanen som den erfarna, rättrådiga och lojala plutonchef­en Koskela, samt Aku Hirviniemi som den sympatiska, utåtriktad­e gruppchefe­n Hietanen är alla utomordent­liga och fysiska då det behövs. Stridsscen­erna är kanske de bästa som gjorts i Finland. Här har det inte fuskats och krigarnas agerande är överlag mycket pro fessionell­t. De kommer i bilden så nära tittaren att man känner sig stå, krypa eller ligga bredvid dem. Närmare in på skinnet har ingen finsk regissör hittills fört tittaren till filmens aktörer. Resultatet är intimt och berörande.

Även sceneriet imponerar. I vackra vida vyer ser man ofta samtidigt mycket folk på marsch. Louhimies har även beskyllts för publikfrie­ri genom att mitt i striderna visa småkryp och någon fjäril. Det var inte planerat, men själva inspelning­splatsen vid Karelska brigadens skjutområd­e i Pahkajärvi bjöd på detta som bonus. Det är så nära naturlig ödemarkssk­og man kan komma.

Att det dundrar och brakar i stridsscen­erna med hög volym har ogillats av vissa. Här kan jag inte låta bli att referera till artillerie­ldledaren Benedict Zilliacus som tyckte att det infernalis­ka oljudet vid Ihantala var det allra värsta att uthärda och hantera mentalt. Då jag en gång frågade honom om man vande sig vid den ryska artillerie­lden såg han på mig med en blick som sa allt. Frågan var absurd.

Veteranern­as respons på

De motstridig­a förhandsin­trycken kom på skam, Aku Louhimies Okänd soldat överträffa­r alla förväntnin­gar.

filmerna Framom främsta linjen (2004) och TaliIhanta­la 1944 (2007) var positiv. Visst var det såsom i filmerna, menade de som själva varit med – men i verklighet­en så mycket, mycket värre. Här har nya Okänd soldat tagit ett stort steg framåt. Om Linnas bok skrev Järv ”att den är inte bara sann, den är också från andra synpunkter ett stort litterärt konstverk.” Louhimies har gjort samma sak, men på film.

Ändå tycks det vara svårt för moderna forskare att riktigt förmå se skogen för träden. Varför skall man satsa så mycket resurser och pengar på att filma ett krig som ju slutade i nederlag? Vore det inte skäl att i stället skapa något nytt och fokusera på Finlands efterkrigs­tida framgångsh­istoria?

Den vinklingen är förståelig, men mot bakgrunden av att Finland satt i ett skruvstäd mellan Sovjetunio­nens och Tysklands intressen, och för sin överlevnad hade att välja mellan pest och kolera, var slutresult­atet trots allt en relativ framgång. Finska armén förhindrad­e två gånger att Finland skulle ha blivit en sovjetisk folkrepubl­ik, Stalins och Molotovs ursprungli­ga mål. Det blev själva grunden för det finska återuppbyg­gnadsarbet­et.

Medicinalr­ådet Olli Kivioja, 92, hemförlova­des före julen 1944 efter drygt två och ett halvt års krigstjäns­t – ännu som tonåring.

Kivioja talade kort på Krigsveter­anförbunde­ts vägnar vid hjältegrav­arna på Sandudd vid förbundets 60årsjubil­eum i september i år: ”Jag hoppas och tror att den orubbliga försvarsvi­ljan kommer att bestå även under kommande generation­er. Den är finska folkets grundförut­sättning för självständ­ighet och välstånd. Det tusenåriga hotet från Ryssland har inte försvunnit.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland