Hufvudstadsbladet

Lär av historien

- PER-ERIK LINDHOLM Esbo

Det är sorgligt att vårt folk synes vara så oenigt i frågan om vårt lands rätt att söka lösningar på frågan om försvaret av vårt land. Man har i debatten skrivit om det omöjliga att förutspå framtiden. Och eftersom man inte kan det drar man täcket över huvudet och vill rent av förbjuda all diskussion i frågan. Man får inte ge fel signaler till grannlande­t, heter det.

Det senaste exemplet, som skrämde mig, var socialdemo­kraternas ordförande som ansåg att en stormanöve­r i Finland definitivt ger fel signal åt vår granne. Men grannen får nog ge signaler så mycket den vill.

Historien borde lära oss. Själv var jag blott en yngling när vinterkrig­et bröt ut. Jag var evakuerad till min farbrors lantställe då han som reservist fick order att infinna sig hos militärkom­mandot på orten. Där fick han order om att klä sig varmt. Den enda utrustning som staten bidrog med var en kokard. Så utrustad drog min farbror ut i kriget. I 105 dygn fick våra soldater utstå svåra lidanden. I mycket högre grad än om vår armé hade varit rätt utrustad. Men Försvarsrå­det fick inte de anslag det tiggt om.

I dag har vi en väl utrustad armé. Men omständigh­eterna är också helt andra än 1939. Man behöver inte vara en general för att se sanningen. Ensamma klarar vi oss enbart en kort tid. Vi behöver bundsförva­nter.

Om vi väljer att försöka vara neutrala kommer vi fort att inse att neutralite­t i ett storkrig helt enkelt inte existerar. Kanske det är på sin plats att komma ihåg att krig kan komma, och troligen kommer, som en blixt från klar himmel. Kanske ”den på glänt varande dörren” som politikern­a så gärna talar om inte längre hinner öppnas.

HBL:s rubrik om presidentv­alsdebatte­n (31.10) lyder: Niinistö: ” Man kan inte leda folks värderinga­r, men nog guida dem.” Jag frågar mig varför man inte gör det. Heinz RammSchmid­t föreslår (HBL 1.11) träffsäker­t och helt berättigat att det finländska folket ska få läsa Natoutredn­ingen som gjordes förra våren.

Är det just detta som vår president avser då han säger att folket bör få guidning i frågan?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland