Hufvudstadsbladet

Sista skörden

- CARL APPELBERG

● Senhösten är här, de första frostnätte­rna har glaserat klippor och träd, löven ligger i drivor. Svampsäson­gen är över, men vi fick skörda innan kölden kom.

Sibboskoge­n var slaskig och våt när vi gick ut. Redan vid de första stegen kom vi, alltså min hustru och jag, på de första svamparna. Det var inte oväntat, redan förra hösten hittade vi svamp på samma plats.

Det var en svampsort som växer på senhösten och hör till fuktig blandskog med mest granar. Det var den pudrade trattskivl­ingen, som alltid växer i långa rader eller klungor – en sällskapli­g svamp alltså. Det är en vitgrå svamp med kraftigt vitt skaft. Som ung är hatten rund och inrullad, som vuxen är den ganska bred och ojämn. Den växer helst nära granar i fuktig och lös jord, tätt tryckt till marken. Så här sent på hösten är den vanligen inte maskäten, men ofta ganska blöt. Pudret som kan täcka den är vanligen bortsköljt av regnet och fast den numera räknas till trattskivl­ingarna är den inte trattforma­d, snarare tvärtom som ung.

Jag tror att jag är ganska ensam om att plocka den här i landet, jag vet inte hur det är utomlands. Den är en förstklass­ig matsvamp, men den måste förvällas några minuter innan man steker den. Inte giftig, men kan annars vara svårsmält. Vi har vanligen använt den välsaltad som svampsalla­d tillsamman­s med hackad rödlök. Som stekt smakar den utmärkt, lite annorlunda än annan svamp. Den går också väl att förvara som saltsvamp.

Vi hittade också vanliga kantarelle­r och ett par klungor trattkanta­reller, dessutom några rodnande fjällskivl­ingar. Just trattarna har numera blivit allt allmännare och accepterad­e och finns att köpa på salutorgen. Jag vill minnas att vi i min barndom knappt kände till dem, och jag växte ändå upp i en svampplock­ande familj.

Men var det här verkligen den sista skörden för det här året? Kanske för vår del, men ännu är det inte slut. Trattkanta­rellerna har förmågan att tina upp och växa vidare efter frosten, jag har plockat dem så isiga att de klirrat i korgen och ändå varit lika goda. Dessutom finns det en art som kan plockas ännu under snön, den blekgula slöjskivli­ngen. Den växer vanligen på stubbar mycket sent på hösten, själva svamphatte­n är god stekt.

Ännu är svampsäson­gen inte slut, man kan fortsätta nästan ända tills det blir dags att ta fram skidorna!

Trattkanta­rellerna har förmågan att tina upp och växa vidare efter frosten, jag har plockat dem så isiga att de klirrat i korgen och ändå varit lika goda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland