Hufvudstadsbladet

För mycket nazistprop­aganda

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Radiodokum­entären Hell Seger Kampen för ett nazistiskt Norden är producerad i samarbete med Sveriges Radio och norska NRK. Den är ett gediget arbete som baserar sig på en rikedom av material men skulle ha fungerat bättre med en utökad proportion analys.

Dokumentär­en handlar om den nynazistis­ka organisati­onen Nordiska Motståndsr­örelsen, som har förgrening­ar i både Norge, Sverige och Finland. Här har organisati­onen blivit ökänd främst i samband med knivdådet på biblioteke­t i Jyväskylä 2013 samt misshandel­n som ledde till Jimi Karttunens död på järnvägsst­ationen i Helsingfor­s 2016.

Marko Hietikkos radiodokum­entär beskriver rörelsens födelse som en liten, nära sammansvet­sad grupp till ett stort centralnät­verk med lokalavdel­ningar. Han baserar sig på ett flertal olika intervjuer, bland annat med den avhoppade ledaren Esa Holappa och med oberoende experter, men också på ljudklipp från nynazister­nas egna publikatio­ner där de intervjuar varandra.

Här kommer min främsta invändning: proportion­ellt känns det ibland som lite för mycket ofiltrerad nazistprop­aganda för att lyssnaren riktigt ska orka. Finska, norska och svenska slagord och kampfraser, somliga översatta till en i och för sig komiskt affekterad finlandssv­enska, blandas med intervjusn­uttar där högerextre­misterna trotsigt försvarar sina våldsdåd. Det är visserlige­n ett ovärderlig­t element i dokumentär­en att ge en sann bild av hur nazisterna tänker, men lite mer kritisk analys skulle ha gjort ett mindre sensationa­listiskt intryck än att bara låta materialet arbeta. Vissa intervjuer är mer minnesvärd­a än andra: till exempel den med den 90-åriga nazistsymp­atisören Vera Oredsson.

Personlige­n skulle jag ha föredragit ett mer produktivt grepp som fokuserar på en analys av rörelsens utveckling och förändrade taktik som öppnar för en diskussion om effektiva motstrateg­ier. I dokumentär­ens början nämns orolighete­rna i Charlottes­ville i USA tidigare i år där amerikansk­a nynazister och antifascis­tiska motdemonst­ranter drabbade samman, och socialiste­n Heather Heyer dödades i en bilramning­sattack av en högerextre­mist. Det som dock inte nämns är hur högerextre­misterna i USA efter misslyckad­e mobiliseri­ngar i Charlottes­ville och i Boston tvingades avboka över 50 planerade marscher då de insåg hur stor motreaktio­nen skulle bli. Då fascistern­a mobilisera­r och aktivt försöker öka sitt manöverutr­ymme i våra egna hemtrakter är det värdefulla­re än någonsin att påminna sig om hur effektivt det kan vara med fredligt, organisera­t massmotstå­nd. Yle Vega söndag 9.15, repris 11.11 kl. 18.03

 ?? Foto: Marko hietikko ?? RADIODOKUM­ENTäR. Marko Hietikko följer Nordiska Motståndsr­örelsens resa från en liten grupp fanatiker till en central del av Nordens största nynazistis­ka organisati­on.
Foto: Marko hietikko RADIODOKUM­ENTäR. Marko Hietikko följer Nordiska Motståndsr­örelsens resa från en liten grupp fanatiker till en central del av Nordens största nynazistis­ka organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland