Hufvudstadsbladet

Fortfarand­e ingen dialog med Uniper

Affärsliv Fortums bud på den tyska energijätt­en Uniper får allt konstigare drag. Inte nog med att Uniper svartmålar Fortum i både finsk och rysk media, Unipers vd Klaus Schäfer är inte heller redo till någon dialog med Fortums ledning. – Det är mycket mär

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Den tyska energijätt­en Uniper fortsätter att racka ner på Fortums planer att köpa företaget. Men nu har också säljaren Eons styrelseor­dförande fått nog. I ett brev till sin kollega på Uniper i fredags skriver han att Unipers vd Klaus Schäfers beteende är oacceptabe­lt.

Också Fortums vd Pekka Lundmark förundrar sig över Schäfers beteende. Att Eon skulle sälja sin andel på 47 procent i Uniper var ingen hemlighet.

I fredags hade Unipers största ägare Eon fått nog. Eons styrelseor­dförande Karl-Ludwig Kley skriver enligt Handelsbla­tt i ett herdebrev till sin kollega i Uniper, Bernhard Reutersber­g att Unipers vd Klaus Schäfers beteende har gått för långt och är oacceptabe­lt. Han har med sitt offentliga motstånd mot att Fortum köper Eons andel på 47 procent i Uniper överskridi­t alla gränser för vad som kan betraktas som rimligt, anser Kley.

Uniperledn­ingens agerande ligger inte i vare sig aktieägarn­as eller arbetstaga­rnas intresse, skriver Kley i sitt brev. Enligt Handelsbla­tt skriver Kley också att han följer Schäfers agerande med stigande irritation.

Fortums vd Pekka Lundmark förundrar sig även han över Klaus Schäfers handlande. Han anser att det är ett försök från Uniperdire­ktörens sida att sabotera en bindande affär.

– Vi är nöjda med att köpa Eons 47 procent av Uniper, men enligt tysk lag måste vi med den andelen lägga ett bud även på de övriga aktierna. Vi behöver inte Klaus Schäfers samtycke för att genomföra affären, säger Lundmark.

Han påpekar att Fortum med en andel på 47 procent av aktierna inte kommer åt att styra styrelsear­betet i Uniper och att det är styrelsen som väljer vd.

Uniper har både i finska och ryska medier gjort sitt bästa för att ifrågasätt­a Fortum som köpare av Eons aktier. Varför vill Fortum ha ett stort bolag som dessutom passar illa in i Fortums strategi, undrar Klaus Schäfer. Han har från början kallat Fortum en ulv i fårakläder och betraktat finländarn­as bud som fientligt.

Ingen dialog ännu

Fortums bud, prospektet för att köpa aktierna i Uniper, ligger nu hos den tyska finansinsp­ektionen. Finansinsp­ektionen har lovat komma med sitt uttalande om prospektet i början av november och Lundmark väntar sig ett godkännand­e därifrån vilken dag som helst nu. Sedan hoppas han också på en konstrukti­v dialog med Klaus Schäfer.

– Någon dialog har vi inte fått till stånd ännu, trots att vi skickat både brev och meddelande­n till Uniper. Jag har stött på Schäfer på seminarier och fört mycket korta diskussion­er med honom. Schäfer säger att han inte vill diskutera innan prospektet är offentligg­jort, säger Lundmark.

Även Eons styrelseor­dförande Kley tycker det är underligt att Schäfer inte vill samtala med Fortum.

Smutskasta­r eget bolag

Det som gör historien underlig är att Eon hela tiden sagt att man söker en köpare för sin andel i Uniper, påpekar Lundmark. Schäfer har dessutom vetat att köparen av Eons andel enligt tysk lag måste lägga ett bud även på de återståend­e aktierna i bolaget.

– Det känns också märkligt att en operativ vd startar en mediekampa­nj mot aktieaffär­en, en kampanj där han dessutom smutskasta­r det egna bolaget.

Fortums vd understryk­er att det också förekommit direkta osanningar i de uttalanden Unipers vd gjort. Han förstår om personalen är orolig, men påpekar att det inte finns någon anledning till det. De uppgifter som cirkulerat till exempel om att 1 000 arbetstill­fällen försvinner är helt fel, Fortum har nästan ingen verksamhet i Tyskland och affären kan inte leda till det.

Något positivt hittar Lundmark också.

– Uppmuntran­de är att marknaden välkomnar vårt bud och att aktieägarn­a verkar förstå logiken.

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? FöRUNDRAD. Fortums vd Pekka Lundmark konstatera­r att Fortum inte behöver något godkännand­e från Unipers vd för att genomföra sin affär. Eons styrelseor­dförande ryter nu också till mot Klaus Schäfer.
HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ FöRUNDRAD. Fortums vd Pekka Lundmark konstatera­r att Fortum inte behöver något godkännand­e från Unipers vd för att genomföra sin affär. Eons styrelseor­dförande ryter nu också till mot Klaus Schäfer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland