Hufvudstadsbladet

SVENSKA DAGEN

Vad betyder Finlands officiella tvåspråkig­het för dig, att finska och svenska är officiella språk?

- TEXT TIM JOHANSSON

PIRKKO HAAJANEN

Det är något mycket positivt. Jag hade en trevlig svensklära­re i läroverket i östra Finland därifrån jag kommer. Senare var jag barnflicka på Åland. Jag läser HBL och också romaner på svenska. Mina barnbarn går i svenskt språkbad och i svensk skola.

MAIJU TOIVIAINEN

Det är en rikedom med de båda språken och överlag bra med tvåspråkig­het. Redan att kunna läsa tidningar fritt på två språk är en rikedom. Min sambo är tvåspråkig. Det retar mig att min svenska inte är så bra.

JAN-ASLAK LEINO

I de här tiderna känns det viktigt att värna om tvåspråkig­heten. Jag kommer från en tvåspråkig familj och nu när jag har en femårig son känns det viktigt att han lär sig svenska. Vi talar svenska med honom hemma. Han går i finskt dagis, det är viktigt att han också får en god grund för finskan.

PANU PYLKKÖ

Tvåspråkig­heten betyder inte så mycket för mig, men den stör mig inte heller. Jag är från Myllykoski i Kymmenedal­en och har inte behövt svenskan. I motsats till vissa av mina vänner håller jag ändå på Sverige efter att Finland fallit ut ur en idrottstur­nering.

 ?? FOTO NIKLAS MELTIO ??
FOTO NIKLAS MELTIO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland