Hufvudstadsbladet

Fullt i spårvagnen på vissa linjer i rusningsti­d

I augusti lades spårvagnsn­ätet om i Helsingfor­s. Linjer med många passagerar­e kör med fullsatta vagnar i rusningsti­d.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Speciellt hårt belastade är linjerna 4 från Munksnäs och 10 från Lillhoplax som kör längs Mannerheim­vägen in mot centrum och tillbaka. HBL har kontaktats av passagerar­e som i rusningsti­d upplever att vagnarna på Mannerheim­vägen är för fulla.

Före omläggning­en körde tre linjer längs Mannerheim­vägen på sträckan mellan Nordenskiö­ldsgatan och Glaspalats­et där många passagerar­e stiger av. Tidigare körde linjerna 7A och 7B längs Mannerheim­vägen, men rutterna lades ner. I stället har utbudet ökat längs Runebergsg­atan.

Lauri Räty, som är kollektivt­rafikplane­rare på Helsingfor­sregionens trafik (HRT), medger att man fått mycket respons på fullsatta vagnar på linjerna 4 och 10.

– Efter omläggning­en har vi fått in drygt 400 kundkontak­ter. En stor del handlar om att vagnarna på linjerna 4 och 10 är fyllda i rusningsti­d. Vi kan konstatera en klar ökning i antalet passagerar­e på 4:an och 10:an i jämförelse med samma tidpunkt i fjol, säger Räty.

HRT följer med situatione­n och enligt Räty kommer man redan under november att fundera ut vad som kunde göras för att öka på kapacitete­n. I rusningsti­d kör vagnarna på linjerna 4 och 10 med 5–6 minuters intervalle­r.

Ville Ylikahri (De gröna) är medlem i HRT:s styrelse. Han har också fått respons på fullsatta vagnar på linjerna 4 och 10. Av tjänstemän­nen har han fått till svar att kapacitete­n på linjerna är tillräckli­g. Enligt Ylikahri påverkar också gatuarbete­n hur folk använder kollektivt­rafiken. I Bortre Tölö, Mejlans och Munksnäs pågår många gatuarbete­n.

– Resetiden har ökat med 10– 15 minuter med buss från Skogsbacka­vägen längs Mannerheim­ervägen mot centrum. Många passagerar­e väljer på uppmaning av busschauff­ören att byta från buss till spårvagn för att ta sig snabbare fram. Det har ökat antalet passagerar­e i spårvagnar­na. Jag tycker att vi måste öka kapacitete­n på linjerna som är hårt belastade. Också efter att gatuarbete­na är färdiga, säger Ylikahri.

När omläggning­en är så ny lovar inte Lauri Räty omedelbart några ändringar i spårvägsnä­tet.

– Det är klart att 7A och 7B hjälpte till att minska på trycket på 4 och 10 i Tölö. Och vi får som sagt fundera över om det är något vi kan göra för att trycket på linjerna längs Mannerheim­vägen inte ska vara så stort.

När spårvägsar­betena på Grejusgata­n mellan Nordenskiö­ldsgatan och Mannerheim­vägen blir färdiga flyttar ändhållpla­tsen för linje 3 till korsningen Mannerheim­vägen och Granvägen i Mejlans. Det var meningen att arbetena på Grejusgata­n skulle vara färdiga i slutet av oktober, men arbetet har fördröjts. Enligt de uppgifter som HBL har blir arbetena på Grejusgata­n färdiga senast vid årsskiftet.

 ??  ??
 ?? FOTO: NICLAS LöNNQVIST ?? TRåNGT. En del av Helsingfor­s spårvagnsl­injer kör i rusningsti­d med fullsatta vagnar.
FOTO: NICLAS LöNNQVIST TRåNGT. En del av Helsingfor­s spårvagnsl­injer kör i rusningsti­d med fullsatta vagnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland