Hufvudstadsbladet

”Hoppas HIFK överlever”

Mikael Forssell var förkrossad efter att HIFK blivit utslaget ur ligan. – Jag hoppas HIFK:s historia fortsätter.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

FOTBOLL För bara ett par veckor sedan såg det ut som att HIFK kan säkra sitt ligakontra­kt efter att Forssell räddat en poäng mot SJK med sina två mål. Men förlusten mot FC Lahti för en vecka sedan innebar att rödtröjorn­a trots allt tvingades kvala – mot ett hungrigt FC Honka.

Den första matchen i Hagalund slutade 00 och allt stod på spel i lördagens match i Helsingfor­s. Men det var FC Honka som tog hem full pott genom Ilari Äijäläs mål. Den sena kvittering­en på stopptid räddade inte HIFK.

FC Honka: klart för ligan. HIFK: klart för division 1. En katastrof för Helsingfor­slaget.

– Vi förlorade inte den där matchen i dag, säger Forssell besviket.

– Under hela säsongen har vi inte riktigt funnit en gemensam melodi. Vi har gjort många bra saker, men också många personliga fel som hämnat sig drastiskt.

Den mycket meriterade måltjuven har varit med om att bli degraderad en gång förut: i Birmingham 2006. En upplevelse han gärna hade sluppit.

– Det gör ont. I synnerhet när man såg HIFKsuppor­trarna, deras reaktioner och hur mycket det här betyder för dem blev man fuktig i ögonen. Man har själv gett allt, men tyvärr räckte det inte, säger han.

Inte tränarens fel

Mot slutminute­rna började supportrar­na skandera dra åt skogen Muurinen i lita fulare ordalag. Enligt Forssell går det dock inte att beskylla tränaren Muurinen för fiaskot.

– När vi blir degrade får alla spe larna lov att titta sig själva i spegeln. Antti är en fantastisk person och en fantastisk tränare. Det här är under inga omständigh­eter hans fel. Spelarna är där ute på plan och bär sitt ansvar. Antti har gett oss alla verktyg vi behöver och som vi borde använda för att lösa saker ute på plan, säger Forssell.

– Alltför många gånger under säsongen hamnade vi direkt under med 01. Det kändes som att vi tvingades jaga hela säsongen. Jag tycker vi anföll för långsamt och i försvaret släppte vi för många mål.

Tung säsong

Forssell, 36, har inte ännu bestämt sig för om han fortsätter sin karri

är. Mycket beror på hur saker och ting utvecklas i HIFK. Frågan är hur HIFK ska klara sig i division ett, då föreningen haft ekonomiska svårighete­r också i ligan.

– Jag hoppas verkligen att HIFK:s historia fortsätter, säger Forssell.

– Det har varit en tung säsong, men jag har njutit av att spela med de killarna. Alla har gett allt. Det har varit en fin erfarenhet. Vi har gjort så många bra saker och jag själv har fått göra mål. Men såklart, då det inte räcker till är det svårt.

 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? STöD. Mikael Forssell var rörd av supportrar­nas inlevelse.
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/ STöD. Mikael Forssell var rörd av supportrar­nas inlevelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland