Hufvudstadsbladet

Välkommen till Helsingfor­s

- JAN VAPAAVUORI är Helsingfor­s stads borgmästar­e.

● Drömmar, fantasier och någonting trevligt att se fram emot är viktiga saker för människosi­nnet. Resemässan till exempel är ett evenemang som lever på det här. Att invänta sin nästa resa och planera den, piggar upp mångas gråa vardag.

Turism- och resebransc­hen upplever just nu en global tillväxt. Folk vill leva ett gott liv, förverklig­a sina drömmar och uppleva nya saker. Allt fler har också råd och möjlighet till det.

● Konkurrens­en om turistintä­kterna är hård. Turismen är en stor business som generar levebrödet för många, och som brett gynnar samhället. Alla vill ha sin beskärda del av den. Också Helsingfor­s stärker sin position både generellt som resemål och som kongress- och evenemangs­stad. I ljuset av resestatis­tiken håller detta år på att bli alla tiders rekordår i Helsingfor­s. Antalet övernattni­ngar har stigit med över tio procent jämfört med samma tid förra året, och det är speciellt besökare från Ryssland, Kina, Japan och USA som strömmar in. Också de internatio­nella kryssnings­gästernas antal har ökat: den här sommaren besökte nästan en halv miljon kryssnings­turister Helsingfor­s.

Alla vinner när staden blir mer lockande.

Det finns många orsaker till ökningen. Vissa element är utanför vår kontroll som till exempel marknadens gradvisa uppsving i Ryssland och city breakturis­mens ökning, men mycket av tillväxten står vi själva för. Helsingfor­s internatio­nella medieuppmä­rksamhet och speciellt den spännande urbana vinklingen som den internatio­nella synlighete­n haft är en följd av konsekvent kommunikat­ionsarbete.

Våra internatio­nella rankningsr­esultat generar även de intresse. Helsingfor­s placerar sig högt i internatio­nell rankning som mäter bland annat hur trevlig en stad är att bo i, hur innovativ den är och hur ärlig den är. Vår flygplats har rankats som den bästa i Nordeuropa. Helsingfor­s strategisk­a målsättnin­g är att vara världens bäst fungerande stad. Detta gynnar framför allt alla som bor här, men uppenbart även alla som besöker oss. Helsingfor­s satsar dessutom på vår egendomlig­a, originella, till och med lite grova kultur. Detta görs inte heller för turisterna­s nöje, men det gläder ju även dem.

Orsaken till att allt detta är viktigt är att turismen egentligen är en exportbran­sch, och dessutom en bransch med positiva följdverkn­ingar. Varje euro för turismen genererar 56 cent till andra branscher. Resekonsum­tionen är euromässig­t större än vår högteknolo­giexport. Turismen är dessutom arbetskraf­tsintensiv. Redan nu sysselsätt­er branschen 140 000 personer nationellt, och den siffran kommer att växa ytterligar­e.

● Med tanke på att turism och resande växer globalt cirka 4 procent årligen är detta en bransch och inkomstkäl­la med stor potential för Helsingfor­s och hela Finland. Intressant nog har turismen i Helsingfor­s dessutom i år vuxit mer än i våra konkurrent­städer Stockholm och Tallinn.

Helsingfor­s och Lappland är Finlands två mest betydande resevarumä­rken. Att vi har två starka regionala dragplåste­r förlorar ingen på, i varje fall inte i Finland.

Det finaste med att främja turistnäri­ngen är att vi samtidigt skapar en trevligare, roligare och stimuleran­de stad för alla helsingfor­sare. Alla vinner när staden blir mer lockande.

I DAG

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland