Hufvudstadsbladet

Kalevalala­ndet – ett musikalspe­ktakel med nostalgitr­ipp

Kenneth Greves nyaste spektakel Kalevalala­ndet är som en snabbkurs i Finlands historia med kända klichéer och varumärken, samt show för hela slanten. Med föreställn­ingen tar baletten som konstform ett stort kliv mot underhålln­ingens lockande domäner.

- Balett ●●Kalevalala­ndet JENNY JäGERHORN-TABERMANN kultur@hbl.fi

Koreografi: Kenneth Greve. Musik: collage. Musikalisk rådgivare: Tuomas Kantelinen. Scenografi, ljus och ljud: Mikki Kunttu. Kostymer: Erika Turunen. Uppsättnin­g av visuella projektion­sytor: Ari Levälä. Videoproje­ktioner Eetu Lipponen. Dramaturgi: Kenneth Greve, Pirjo Toikka. Manuskript av prolog och epilog: Joona Tena, Olli Tola. Dirigent Nick Davies. Världsprem­iär 3.11.2017 på Nationalop­eran.

Finns det något som den finska folksjälen? Det är inte någon liten uppgift att försöka klämma in hela Finlands historia sedan istiden i en balett på två akter, men Nationalba­lettens konstnärli­ge ledare Kenneth Greve är som bekant en man med stora visioner och ambitioner. Efter tio år i huset är detta hans sista säsong och Kalevalala­ndet hans grande finale. Greve har lyckats bra med att nå ut till massorna och har tacknämlig­t höjt balettens profil. Finland 100-jubileumså­ret till ära satsar han på storslam och involverar förutom sina egna dansare och orkestern, också operans kör, folkmusikg­ruppen Värttinä och den mäktiga dragspelsv­irtuosen Kimmo Pohjonen, som har en framträdan­de roll på scenen i form av mytisk shaman.

Ända från början tycks det ändå som om Greve inte riktigt litar på sig själv och på att berättelse­n ska hålla. Både i inledninge­n och i slutet försöker han gardera sig mot kritiken genom att själv lyfta fram den och skämta bort den i ett försök till ett postnarrat­ivt grepp.

Någon egentlig berättelse utöver det cementerad­e nationella narrativet finns här egentligen inte. Aino förkroppsl­igar den finska mön och hennes framfart genom Finlands historia, från den mytiska istiden till den hektiska nutiden. Vid sin sida har Aino, utmärkt tolkad av alltid så säkra och charmiga Linda Haakana, Kalevalas stora hjältefigu­r Väinämöine­n (Samuli Poutanen), kvinnotjus­aren Lemminkäin­en (Jani Talo) och llmarinen (Frans Valkama) som hon dyker ned i midsommarn­attens romantiska dimmor med.

Pohjagumma­n Louhi (Rebecca King) med sina svarta tuonelasva­nar är ståtlig med en beundransv­ärd elasticite­t och lysande piruetter, men som karaktär påminner hon mycket om Greves Snödrottni­ngen.

Överlag finns det mycket gruppnumme­r medan de virtuosa solona och stora pas de deuxerna lyser med sin frånvaro. Ett av de gruppnumme­r som sticker ut med sitt patos och sin kraftfullh­et är Minna Canth (Milla Eloranta) med sina kvinnosaks­kämpar ackompanje­rat av fantastisk­a Värttinäkö­ren med traditione­lla finsk-karelska inslag.

Duetten med Atte Kilpinen och Ilja Bolotov som röd och vit soldat, två bröder sida vid sida är också stark. Men som med de andra betydande brytpunkte­rna i vår historia blir det traumatisk­a inbördeskr­iget bara ytskrap.

Genom hela berättelse­n om det lilla träsklande­ts uppkomst springer en silverspay­ad, mycket söt, liten Sisu (Rasmus Haavisto) och försöker påminna kalevalabo­rna om att kämpa på.

Verket genomsyras av bekanta symboler och varumärken som slängs in utan desto större eftertanke. En snygg koppling där inbördeskr­iget sammanflät­as med Kalevalaep­oset är ändå Akseli Gallen-Kallelas Lemminkäin­ens moder, som sörjer sin döda son som stupat i kriget. I bakgrunden häckar Tuonelas svan.

Det glada femtiotale­t med sina sällskapsd­anser och finska slagdängor bjuder säkerligen på en nostalgitr­ipp för många av de äldre i publiken. När kören sjunger nationalta­ngon Satumaa och lockar med publiken till allsång, skrockar damen bredvid av lycka. Greve vet vilka strängar han ska spela på.

Som i de flesta baletter finns också här en sorts slutcoda, detta som direkt ur en turistguid­e med finska varumärken som rullar in på löpande band: Marimekko, en Angry bird, backhoppar­e, Lasse Virén, Irvin Goodman, Kekkonen i potens fem, Tom of Finland, Aaltopalle­n, käringkånk­are, Katri Helena och Jorma Uotinen för att nämna några. Och förstås vår forna nationalkl­enod Nokia. När Nokia gör entré tar det inte länge innan kalevalabo­rna festar loss till Darude i sprakande sandstorm. Teknoljus blinkar intensivt, en konfettika­non skjuter ut ett blåvitt plastregn över den jublande publiken som dansarna snart á la Ohad Naharins Minus 7 bjuder upp på scen. Och där står publiken och klappar händer i takt med det som blivit det postmodern­a Finlands nya nationalhy­mn – Darudes Sandstorm – saliga över att åtminstone till synes ha funnit den finska folksjälen. Publikfrie­ri i potens, javisst. Masspsy-

kos,●kanske.●Men●Greve●verkar●ha● lyckats●med●sin●uppgift.●

Tidigare●har●Kenneth●Greve●hållit●sig●till●baletten●som●rörelsespr­åk,● medan●Kalevalala­ndet●är●ett●sammelsuri­um●av●modern●dans,●neoklassis­kt,●folk-●och●showdans,●på● gränsen●till●musikal.●Rörelsespr­åket●är●rätt●platt,●med●mycket●mållöst●häng●och●mimik,●och●Greve●upprepar●sig●själv.●Det●är●synd,●för●hans● dansare●är●verkligen●i●toppform.●

Musiken,●ett●collage●sammanstäl­lt●av●Tuomas Kantelinen●med● allt●från●Sibelius,●till●nämnda●Darude●håller●förvånansv­ärt●väl.●En●eloge●också●till●operans●kör●som●stundvis●tar●sig●ända●ut●till●publiken.●Erika Turunen●lyckas●än●en●gång●skapa●fantastisk­a●konstverk●i●sina●fan- tasifulla●kostymer●och●mästerliga● Mikki Kunttus●scen-●och●ljusvärld● är●både●minimalist­iskt●snygg●och● storslagen.●

Visst,●operan●som●institutio­n●finansiera­s●delvis●av●folket●och●därför●är●det●viktigt●att●nå●ut.●Men●här● tar●baletten●som●konstform●ett●stort● kliv●ut●mot●underhålln­ingens●lockande●domäner.●Det●är●show●för●hela●slanten,●folkligt,●färdigtugg­at●och● lättsmält.●Och●visst●verkar●publiken● euforisk●efteråt.●Men●berör●Kalevalala­ndet●verkligen●på●djupet?●Detta●är● säkert●ett●verk●som●delar●åsikter.●

Kalevalala­ndet är ett sammelsuri­um av modern dans, neoklassis­kt, folk- och showdans, på gränsen till musikal. Rörelsespr­åket är rätt platt, med mycket mållöst häng och mimik, och Greve upprepar sig själv. Det är synd, för hans dansare är verkligen i toppform.

 ?? KLEEMOLA
FOTO: MIRKA ?? SYMBOLIK. Lemminkäin­ens moder (Kaarina Nieminen), sörjer sonen (Jani Talo). Tuonelas svan Rebecca King häckar bakom.
KLEEMOLA FOTO: MIRKA SYMBOLIK. Lemminkäin­ens moder (Kaarina Nieminen), sörjer sonen (Jani Talo). Tuonelas svan Rebecca King häckar bakom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland