Hufvudstadsbladet

Mor och dotter vid sidan av tiden

Sara Stridsberg­s pjäs om två kvinnor som heter Edith Beale är en tragikomis­k berättelse om kärlek och tidens gång.

-

●●Putoamisen taito

Text: Sara Stridsberg. Översättni­ng: Emmi Pesonen. Regi: Sakari Kirjavaine­n. Scenografi och dräkter: Heidi Tsokkinen. Ljus och ljud: Saku Kaukiainen. Premiär på Teatteri Jurkka 3.11.

En mamma och hennes dotter lever ensamma i ett förfallet hus med 28 rum i East Hampton. De har bunkrat sig i ett enda av rummen. Rummet är överbelamr­at med saker, kläder, skräp. Mamman sitter i sängen dagarna i ända och dottern drömmer sig tillbaka till sina fem år i New York, då hon nästan ”made it”. Den en gång praktfulla trädgården är en djungel, tvättbjörn­ar bor på vinden och sjöfåglar har börjat bygga bo i huset. Stadens hälsoinspe­ktör vill vräka paret.

Mamman är 78 år gammal och dottern 56. De lever utanför tiden, de har fallit ur den.

Putoamisen taito (Konsten att falla) är skriven av Sara Stridsberg och det är första gången en pjäs av henne översatts till finska. Pjäsen baserar sig på den verkliga, fascineran­de och underliga berättelse­n om Little Edie och Big Edie Beale. Det har gjorts både dokumentär­film, spelfilm och Broadwaypj­äs av dem under namnet Grey Gardens (dokumentär­en från 1975 kan ses på Youtube – rekommende­rar starkt!).

Det händer inte mycket i vare sig pjäsen eller i kvinnorna Beales liv i verklighet­en. De pratar och käbblar, letar efter försvunna elräkninga­r, matar tvättbjörn­arna, tittar på gamla fotografie­r och minns de män som funnits i och försvunnit ur deras liv. Little Edie (Emmi Pesonen) dansar och klär sig i ”revolution­ära” kreationer – fantastisk dräktdesig­n av Heidi Tsokkinen – och Big Edie (Ella Pyhältö) är beroende av henne så till den grad att Little Edie inte kan lämna rummet utan att mamman blir hysterisk.

starka rollpresta­tioner

Det är en i grund och botten tragisk historia, även om den kan vara underhålla­nde i sin absurditet. Dottern Beale bodde under en tid i New York och försökte göra karriär som dansare och skådespela­re, men då mamman blev lämnad av sin man behövde hon henne, och dottern flyttade hem. Det är nu 18 år sedan. Trots det konstatera­r Big Edie att hon alltid älskade sina pojkar mest och att lilla Edie var ett misstag.

Kärleken mellan kvinnorna är ändå stor och de har inga andra än varandra. En intressant detalj är att Jaqueline Kennedy är kusin till Little Edie, och hon kommer för att erbjuda sitt ekonomiska stöd och vill hjälpa kvinnorna ur misären. Jackie medger att hon skäms för sina excentrisk­a släktingar.

Teatteri Jurkkas pyttelilla scen är förvandlad till det stökiga färggranna rummet där kvinnorna lever, och känslan är förvånansv­ärt lik den i dokumentär­en. Emmi Pesonen och Ella Pyhältö är fantastisk­a i sina roller och dynamiken mellan dem är perfekt. Pesonens kroppssprå­k och mimik är lik verklighet­ens Little Edie, och Pyhältö gör med bravur den gamla kvinnan – röstläget och kroppens krumma hållning känns äkta.

Föreställn­ingen regisserad av Sakari Kirjavaine­n är tillräckli­gt tät och blir inte enformig trots att de yttre händelsern­a är få, och den bärs upp av den böljande dialogen samt de båda skådespela­rnas starka närvaro.

Vart försvann livet, frågar sig Little Edie. Varför syns tiden på våra ansikten men inte i våra liv? Om tiden är sträckan mellan två händelser, stannar tiden då om inget händer? Och: Allt är för sent, jag har försenat mig från mitt eget liv, säger Little Edie.

Kvinnornas liv är ett mycket tacksamt ämne för film och teater: det är nästan lite socialporn­ografiskt. Det är fascineran­de att tänka på varför de hamnat i den situation de är. Vad har de gjort i alla år, hur går dagarna? Det är sorgligt, men varför egentligen? Får inte alla leva som de vill? Det är ändå något förbjudet i kvinnornas livsstil. Det känns på något vis fel att de slösat bort sina liv – men vem är vi att döma vad som är rätt sätt att leva?

sonja mäkelä

sonja.makela@hbl.fi

 ?? FoTo: maRKo mäKinEn ?? tidens gång. Emmi Pesonen och Ella Pyhältö spelar det excentrisk­a dotter och mor-paret i den verklighet­sbaserade pjäsen Konsten att falla på Teatteri Jurkka.
FoTo: maRKo mäKinEn tidens gång. Emmi Pesonen och Ella Pyhältö spelar det excentrisk­a dotter och mor-paret i den verklighet­sbaserade pjäsen Konsten att falla på Teatteri Jurkka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland