Hufvudstadsbladet

Friberg får pris för svenskfräm­jande arbete

Folktinget delar i dag ut tre förtjänstm­edaljer i silver och fjorton förtjänstm­edaljer i samband med Folktinget­s svenska dagen-fester i Helsingfor­s, Jakobstad och Åbo. Silvertrio­n består av Ralf Friberg, Christina Gestrin och Nils Torvalds.

- SPT-JENNY BLOMQVIST

– Det känns naturligtv­is trevligt att få ett offentligt erkännande. Man har inte riktigt förstått att svenskan är väldigt viktig i umgänge med våra nordiska grannar och kanske också en inkörsport till andra främmande språk, säger Ralf Friberg.

En förkortad version av prismotive­ringen lyder: ”Friberg har gjort en lång karriär där han under hela sitt yrkesverks­amma liv aktivt arbetat för det svenska språket. Friberg har också varit aktiv på det kommunala planet och fungerat som långvarig fullmäktig­eledamot och ordförande för kulturnämn­den i Raseborg. Friberg har också verkat aktivt inom Folktinget som folktingsl­edamot.”

Han inledde sin journalist­iska bana som reporter vid Västra Nyland år 1955. Han fortsatte som redaktions­sekreterar­e och chefredakt­ör vid Östra Nyland, reporter vid Vasabladet, politisk reporter vid Hufvudstad­sbladet och nyhetschef vid Rundradion 1965-70.

– Jag startade och putsade upp Yles nyhetsverk­samhet. Radionyhet­erna, som kom i gång på 60-talet, och den första tv-nyhetsreda­ktionen var på väg i alldeles fel riktning. Som ett resultat av allt arbete som gjordes under den kritiserad­e ”Reporadion­s” tid, fick vi i Finland en nyhetskult­ur som var klart västlig och klarade olika prövningar.

– Vi hade den fenomenala månstudion där vi hade direktsänd­ning praktisk taget i ett helt dygn. Vi bevakade ockupation­en av Tjeckoslov­akien mycket mångsidigt och oklanderli­gt. Vi fick också till stånd Yles elektronis­ka bevakning av valen med prognoser som oftast höll streck.

På 70-talet engagerade han sig politiskt inom Finlands svenska arbetarför­bund, och var riksdagsle­damot i nio år. Delvis samtidigt var han lektor vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan i Helsingfor­s.

Friberg återkom till journalist­iken som chefredakt­ör för kvällstidn­ingen Iltalehti 1984-87, vilket enligt honom inte var någon större framgång

– Där lyckades jag inte bra. Det var inte så trevligt, men nog givande.

Friberg har också jobbat på Utrikesmin­isteriet, vid det nordiska ministerrå­det och som pressattac­hé vid ambassaden i Stockholm. Under åren 1992-95 var han ambassadör i Aten och 1995-2001 i Köpenhamn. De hör också till hans bästa arbetsminn­en.

– Under min tredje period på Utrikesmin­isteriet fick jag i uppdrag att moderniser­a ministerie­ts kulturoch medieverks­amhet. Och naturligtv­is var mina år som ambassadör i Aten och Köpenhamn höjdpunk- ter. Jag fick vara exceptione­llt länge i Köpenhamn, sex år.

Mer resurser åt mediehusen

81-åriga Friberg ser potential också i den framtida finlandssv­enska journalist­iken, men har några konkreta förbättrin­gsförslag.

– Man borde få betydligt starkare redaktione­lla resurser, den saken är fullkomlig­t klar. Jag tror att man borde stimulera de finlandssv­enska journalist­erna att jobba en tid i Sverige för att få en förnyad känsla för det svenska språket i dag. Jag skulle också gärna se att journalist­erna var lite piggare på att byta arbetsgiva­re då och då trots att antalet tidningshu­s har gått ner.

Friberg kommer att vara på plats på Folktinget­s huvudfest på Svenska Teatern i dag. Förutom Folktinget­s förtjänstm­edaljer och Svenska kulturfond­ens priser, utnämns också ”Århundrade­ts finlandssv­ensk” och ”Årets finlandssv­ensk” på festen.

 ?? STEFAN HOLMSTRöM
FOTO: SPT-ARKIV/ ?? Enligt prismotive­ringarna har Ralf Friberg under sitt yrkesverks­amma liv aktivt arbetat för det svenska språket.
STEFAN HOLMSTRöM FOTO: SPT-ARKIV/ Enligt prismotive­ringarna har Ralf Friberg under sitt yrkesverks­amma liv aktivt arbetat för det svenska språket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland