Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en delar ut svenska dagen-pris

Tre personer får i dag Svenska kulturfond­ens svenska dagenpris.

- SPT-ARI SUNDBERG

Varje år belönar Svenska kulturfond­en genom sina regionala fonder ett antal personer för deras insatser för kultur och utbildning på svenska inom sin region.

Prisen på 5000 euro överräcks i dag i samband med Folktinget­s svenska dagen-fester i de olika regionerna.

Nylands svenska kulturfond ger sitt pris till musiker Johanna Almark-Mannila.

Johanna Almark-Mannila har ett eget musikalisk­t uttryck där hon fördomsfri­tt förenar olika musikgenre­r – allt från barock till folk- och världsmusi­k.

Vid sidan av sin egen sångkarriä­r arbetar Johanna för att sprida musikglädj­e på svenska i Finland. Hon har varit kapellmäst­are för flera musikaler på våra nationella scener, lett många körer och arbetat som lärare vid Martin Wegelius-institutet. Johanna sjunger, spelar violin, komponerar, dirigerar och delar med sig av sin musik vid interaktiv­a konserter där proffs och amatörer möts i aktiv samverkan med publiken.

Hon har grundat Kören på Logen för att återuppliv­a den finlandssv­enska sångtradit­ionen i Esbo. Hon har också tagit initiative­t till stråkorkes­tern JAM Ensemble, där ungdomar och vuxna, amatörer och proffs, spelar barock och spelmansmu­sik med samma schvung.

Med sin breda musikalisk­a begåvning och sin positiva energi är Johanna Almark-Mannila en tillgång för det nyländska musiklivet.

Åbolands svenska kulturfond ger priset till författare­n och litteratur­vetaren Mia Franck.

Mia Franck är aktiv inom kreativt skrivande. Hon leder kurser, undervisar inom författaru­tbildninge­n Litterärt skapande och har nyss varit med om att grunda en ny författaru­tbildning.

Franck besöker flitigt skolor och håller skrivövnin­gar med barn- och unga. Hon driver Den fantastisk­a podden med fantasyför­fattare från Sverige och är aktiv i barn- och ungdomsför­fattarnas intressefö­rening Fibul.

Hon är en litteratur­ens mångsyssla­re som vid sidan av sitt eget skapande gjort stora insatser för det litterära livet både i och utanför Åboland.

Österbotte­ns svenska kulturfond ger sitt svenska dagen-pris till komikern Alfred Backa.

”Människa, komiker och allmän skojare.” Så beskriver Alfred Backa sig själv på Facebook.

Humorprofi­len Alfred Backas varumärke är politisk satir och samhällsko­mmenterand­e humor. Han är en österbottn­isk förvaltare av arvet efter Hasse & Tage. Med sin bok Finland hundranånt­ing 1917-2017 – en frisk fläkt under jubileumså­ret – erövrar han också den litterära scenen.

I sin rakbladsva­ssa satir förenar Alfred högsvenska­n med det dialektala då han dissekerar dagens samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland