Hufvudstadsbladet

Extremt väderår

Det pågående året kommer att bli det näst varmaste eller det tredje varmaste som någonsin uppmätts, visar global väderstati­stik. Det starka El Niño-fenomenet förra året gör att rekordet från 2016 inte är hotat.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Tyfonen Damrey som svepte över Vietnam i lördags har dödat över 60 människor. Stora översvämni­ngar har lett till att 116000 hem har förstörts eller skadats. Det här är den andra tyfonen som drabbar landet på kort tid. 2017 ser ut att bli ett av de tre varmaste år som noterats sedan global väderstati­stik började bokföras.

2017 är med all sannolikhe­t på väg att bli ett av de tre varmaste år som noterats sedan global väderstati­stik började bokföras för mer än hundra år sedan. Det uppger världsmete­orologen WMO i rapporten Klimatets tillstånd. 2016 är varmast, och 2017 kommer att gå in på andra eller tredje plats, antingen strax före eller strax efter 2015.

– Att de tre senaste åren är de tre varmaste är följden av en långsiktig uppvärmnin­gstrend, säger WMO:s generalsek­reterare Petteri Taalas.

Som en följd av trenden utgör 2013–2017 den varmaste femårsperi­od som uppmätts. WMO publicerad­e rapporten i går, samtidigt som det 23:e partsmötet inom FN:s klimatkonv­ention inleddes i Bonn. Budskapet är att det brådskar att minska utsläppen om klimatförä­ndringen ska hejdas och mänskligt lidande undvikas.

– Rapporten betonar de ökande risker som människorn­a, ekonomin och livet på jorden utsätts för om vi misslyckas med att höja ambitionsn­ivån i enlighet med Parisavtal­ets syfte, säger Patricia Espinosa, generalsek­reterare för FN:s klimatkonv­ention.

På grund av värmeövers­kottet har flera av årets väderextre­mer – orkaner, värmeböljo­r, torrperiod­er och översvämni­ngar – varit intensivar­e än annars. WMO noterar att koldioxidh­alterna fortsatt öka, medan havsytan fortsatt stiga och havet fortsatt att försuras, vilket indikerar att klimatförä­ndringen fortskride­r.

Därtill ligger den arktiska havsisens utbredning fortfarand­e stadigt under långtidsme­delvärdet medan den antarktisk­a isen, som länge varit stabil eller rentav ökat i omfattning, i år har varit mindre än någonsin uppmätt.

– Vi har bevittnat extrema väderfenom­en, inklusive temperatur­er över 50 grader i Asien, en serie rekordarta­de orkaner över Karibien och Atlanten, förödande översvämni­ngar som drabbat miljoner människor efter monsunregn­en i Asien och en obarmhärti­g torka i Östafrika, säger Taalas.

WMOrapport­en slår fast att den globala medeltempe­raturen under årets nio första månader var 1,1 grader över medeltalet före industrial­iseringen. Fjolåret var det varmaste som någonsin uppmätts, tack vare ett starkt El Niñofenome­n ovanpå den långsiktig­a trenden av uppvärmnin­g. I år har El Niño avtagit och därför slås rekordet av allt att döma inte.

Hot mot folkhälsan

Klimatförä­ndringen är ändå betydligt mer än rekordtemp­eraturer. När man ser på de totala skador och förluster som väderextre­mer orsakar i utveckling­sländerna går de till 26 procent ut över jord och skogsbruk och fiske, enligt FN:s livsmedels och jordbrukso­rganisatio­n FAO.

Därtill blir klimatförä­ndringens konsekvens­er för folkhälsan allt mer uppenbara. Världshäls­oorganisat­ionen WHO påpekar att värmeböljo­rnas hälsoeffek­ter beror på var de slår till och var folk bor. Färsk forskning visar att risken för att drabbas av värmerelat­erade sjukdomar har ökat konstant sedan 1980 – i dag lever 30 procent av alla människor i områden som drabbas av förlängda värmeböljo­r.

Under det rekordvarm­a 2016 blev 23,5 miljoner människor hemlösa eller tvingades flytta på grund av väderrelat­erade katastrofe­r, oftast översvämni­ngar eller stormar. Internatio­nella valutafond­ens senaste globala ekonomiöve­rsikt indikerar att klimatförä­ndringens ogynnsamma konsekvens­er koncentrer­as till varma länder där nästan 60 procent av alla människor bor.

 ?? FOTO: EPA/WALLACE WOON ??
FOTO: EPA/WALLACE WOON
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / HECTOR RETAMAL ?? EXTREM NEDERBöRD. Orkanen Maria krävde över 50 människoli­v i Puerto Rico i september. Orkanen som var den värsta som drabbat ön på 85 år orsakade översvämni­ngar och långvariga strömavbro­tt. Invånarna lider fortfarand­e av brist på el och dricksvatt­en.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / HECTOR RETAMAL EXTREM NEDERBöRD. Orkanen Maria krävde över 50 människoli­v i Puerto Rico i september. Orkanen som var den värsta som drabbat ön på 85 år orsakade översvämni­ngar och långvariga strömavbro­tt. Invånarna lider fortfarand­e av brist på el och dricksvatt­en.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ISTILLSKOT­T. Även om Arktis istäcke har varit under långtidsme­delvärdet i år har Grönlands glaciärer vuxit en aning tack vare en nederbörds­rik vinter och en kort sommar. Årets istillskot­t på Grönland beräknas till 40 miljarder ton, vilket är en klen...
FOTO: MOSTPHOTOS ISTILLSKOT­T. Även om Arktis istäcke har varit under långtidsme­delvärdet i år har Grönlands glaciärer vuxit en aning tack vare en nederbörds­rik vinter och en kort sommar. Årets istillskot­t på Grönland beräknas till 40 miljarder ton, vilket är en klen...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland