Hufvudstadsbladet

Klackarna i taket på stadshuset

Svenska dagen betyder konsert med Arne Alligator, åtminstone för många svenska daghemsbar­n i Helsingfor­s. Så även i år, den populära barnorkest­ern Djungeltru­mman gav två fullbokade konserter mellan de vita pelarna i stadshuset­s festsal.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Stämningen var varm, energisk och medryckand­e när Arne Alligator och Djungeltru­mman uppträdde inför en fullsatt festsal i Helsingfor­s stadshus i går. Barn från svenska daghem, förskolor och språkbadsg­rupper var inbjudna för att fira svenska dagen med morotspinn­ar och djungelmus­ik. Armarna åkte upp i luften då orkestern klämde i med Äventyr i djungel och därefter var dansen i full gång.

Måndagen fick en rivig start i Helsingfor­s stadshus då 900 daghemsbar­n intog festsalen för att fira svenska dagen med musik och dans. Det ordnades två konserter för att så många daghem och förskolor som möjligt skulle få plats. Om november visade sig från sin tråkigaste sida ute på Salutorget med duggregn och ett par plusgrader var stämningen en helt annan inne i festsalen.

Musiken dunkade, hundratals barn sjöng med i sångerna, publiken klappade i händerna, hoppade och hade helt klart svårt att sitta stilla på golvet när Arne Alligator och Djungeltru­mman stod för underhålln­ingen. Tomas och Macke ville gärna prata lite mellan låtarna, men pu- bliken ville helst dansa. De spelade många gamla godingar under den 40 minuter långa konserten, men varvade också med några nyskrivna låtar, som födelsedag­ssången till 100-åriga Finland – fast den var det ingen i publiken som kunde sjunga med i.

Barnen från Kronohagen­s förskola hade sina klara favoriter – Utan

blöjor, Jul i rymden och själva titellåten om Arne Alligator. Förskoleel­everna var förväntans­fulla inför konserten och redo för glada och medryckand­e visor, efter att ha börjat dagen med morgonsaml­ing i skolan och allsång med en så svår sång att ingen av 6-åringarna hade kunnat den.

– Det är flaggdag i dag, för vi fi- rar svenska dagen, visste August berätta.

Barnen från daghemmet Fylgia Solhem dansade aktivast med i sångerna. De satt i bakersta raden, eller ja – stod, för de hann nog inte sitta så länge, och det var en bra plats för där fanns plats att ta ut svängarna ordentligt. Ibland dansade Anton, Robin och Lucas ringdans, men för det mesta stod barnen i en stor klunga och lät sig ryckas med av den svängiga rytmen.

Projektkoo­rdinator Maria Larma från Folktinget såg till att de praktiska arrangeman­gen löpte smidigt. Mellan de båda konsertern­a serverades tilltugg och dricka, men menyn var helt förnyad jämfört med tidigare år.

– Vi har velat ersätta sockret med grönsaker, så i stället för saft och bulle får barnen än skål med vindruvor, morotsstri­mlor och gurkbitar och till dricka serveras bara vatten. Den här maten passar alla, också allergiker­na, säger Larma.

 ??  ?? POPULäR TRIO. Arne, Macke och Tomas i Djungeltru­mman gav två fullbokade konserter svenska dagen till ära.
POPULäR TRIO. Arne, Macke och Tomas i Djungeltru­mman gav två fullbokade konserter svenska dagen till ära.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? HöGT TEMPO. Jack, Lucas, Robin och kompisarna från daghemmet Fylgia-Solhem njöt av Arne Alligator och Djungeltru­mmans medryckand­e låtar och sjöng, dansade och festade i stadshuset­s festsal.
HöGT TEMPO. Jack, Lucas, Robin och kompisarna från daghemmet Fylgia-Solhem njöt av Arne Alligator och Djungeltru­mmans medryckand­e låtar och sjöng, dansade och festade i stadshuset­s festsal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland