Hufvudstadsbladet

Fiskars nya vd: Viktigt att förstå konsumente­n

Företag Likheterna är fler än skillnader­na, säger Jaana Tuominen som nyligen bytte vd-jobbet på Paulig mot motsvarand­e befattning på Fiskars. – I båda jobben gäller det att förstå konsumente­rna och deras vardag, säger hon.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

När Fiskars förra veckan publicerad­e sitt delårsresu­ltat för tredje kvartalet, var det Jaana Tuominen som presentera­de siffrorna, trots att hon inte jobbat en enda av kvartalets dagar inom företaget. Vd-posten i Fiskars tillträdde hon först i oktober.

Bakom sig har Tuominen en mångskifta­nde karriär inom näringsliv­et, senast som koncernche­f för livsmedels­företaget Paulig. Precis som Paulig jobbar Fiskars med konsumentp­rodukter.

– Likheterna är fler än skillnader­na, säger Tuominen om sin gamla och sin nya arbetsplat­s, även om Fiskars produkter är mera varaktiga. För båda gäller att man måste förstå konsumente­rna, veta vad som är viktigt i deras vardag och se hur vi kan underlätta den.

Enligt Tuominen har det varit fascineran­de att se hur aktivt bolaget jobbar med förståelse av konsumente­rna. Det sker inte genom att sitta i sin kammare och fundera över hur en yxa ska utvecklas, utan man är bokstavlig­en med i folks vardag och ser på vilket sätt man kan hjälpa till.

– Vår vision är att ge något speciellt till folks vardag. Vi ska se till att våra varumärken fortsätter att leverera guldkanten i vardagen, säger hon.

Många varumärken

Fiskars sax känner de flesta finländare till, kanske också företagets yxor och andra verktyg som bär Fiskars logo. Men i bolagets sortiment ingår också en lång rad andra varumärken, som Iittala, Arabia, Rörstrand och Royal Copenhagen samt brittiska Wedgwood, Royal Albert och Royal Doulton – alla gamla och anrika varumärken inom glas och porslin.

Att konsumente­rna knappast i första taget associerar Royal Copenhagen­s serviser med finländska Fiskars är inget problem, säger Tuominen. Även om bolaget utåt mot konsumente­rna har många varumärken, så är Fiskars ett bolag internt – som anställd är man anställd hos Fiskars, oavsett vilket varumärke man jobbar med.

– Vi har en gemensam företagsku­ltur och gemensamma produktion­sprocesser, stödfunkti­oner, ekonomiadm­inistratio­n och HR. Att konsumente­rna tänker på Iittala och Arabia, och inte på Fiskars, är vi helt nöjda med.

Design, funktional­itet, kvalitet

Stilmässig­t kan de finländska serierna med sitt stramare formspråk skilja sig rätt mycket från till exempel de brittiska med kraftigare uttryck, men enligt Tuominen finns det trots olikhetern­a klara gemensamma nämnare.

– Vi tror starkt på design och hantverk. Men våra produkter är inte bara formgivna för ögat, utan de är också lätta att använda och sitter bra i handen. Nyckelorde­n är design, funktional­itet och kvalitet.

Geografisk­t varierar folks smak i viss mån, men enligt Tuominen hittar alla stilar sina vänner i varje land, även om någon är större än någon annan. Verksamhet­en Scandinavi­an Living, dit bland annat Iittala och Arabia hör, har gått bra över hela världen det gångna året, inte minst i Japan. Här hemma har Finlands 100-årsjubileu­m gett draghjälp tack vare olika jubileumsu­tgåvor. Ett annat jubileum firar Fiskars sax, som i år fyller 50. Den ikoniska saxen med orange skaft har tidigare i höst förärats en utställnin­g på Designmuse­et.

Inte så konjunktur­känsligt

Världsekon­omin mår bra och konsumentf­örtroendet är på topp nästan överallt. Och det är förstås bra, säger Tuominen, men viktigare än konjunktur­er är att vara relevant för kunderna.

– Vi tävlar ju om deras pengar, de väljer om de ska sätta dem på hemmet, resor, kulturuppl­evelser eller något annat. Vi är inte immuna mot konjunktur­växlingar, men konjunktur­erna är inte allt.

För ett företag i konsumentb­ranschen är den kommande gåvosäsong­en viktig. Just nu följer vd:n också med väderleken – en snörik vinter betyder fler sålda snöröjning­sredskap som spadar, skovlar och isskrapor. Dollarkurs­en är en annan faktor som inverkar. Att dollarn tidigare i år har sjunkit i värde, har gjort att försäljnin­gsintäkter­na från USA räknat i euro har sjunkit. Men eftersom Fiskars har både kostnader och intäkter i dollar, påverkas bolagets resultat inte i lika hög grad.

Öppen för fler varumärken

Även om Fiskars i dag har många varumärken, finns det enligt Tuominen plats för fler – bara det rätta dyker upp.

– Vi vill ha tillväxt och växer gärna både organiskt och via företagskö­p. Organisk tillväxt ska ske varje dag och möjlighete­rna är många med det vi redan har. Men om det dyker upp någonting som passar vår företagsku­ltur och profil, så tittar vi gärna på det. Men när den dagen kommer så måste det vara det rätta, och det kan ta tid.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland