Hufvudstadsbladet

Storföreta­g smarta skatteplan­erare

Den som tar sig en närmare titt på skolådor som innehåller Nikeskor kommer att se att det står Nederlände­rna BV som avsändare. I praktiken betyder det att pengarna försvinner ut i tomma intet och att Nederlände­rna egentligen drar de andra EU-länderna vid

- SPT/CATRIN SANDVIK nyheter@hbl.fi

Det visar den granskning som Yles reportrar på programmet MOT gjort i samband med Paradisläc­kan, och som visar att flera storföreta­g är riktigt listiga skatteplan­erare. Sportföret­aget Nike har dotterbola­g även i Finland, och då man tar en närmare titt på vart pengarna egentligen går då man köper ett par Nikeskor i Finland är svaret lite luddigt.

– Vägen dina skor tagit för att komma till Finland är krokig. Det samma gäller vägen dina pengar tar då de åker i väg till ägaren. Det här visar på en struktur som funnits i åratal, men en utveckling som skett nästan obemärkt. Ingen har tidigare talat högt om den här elefanten i vardagsrum­met, säger Simon Bowers, undersökan­de ekonomijou­rnalist på tidningen The Guardian till Yle.

Royaltyn för produkten går via Nederlände­rna till Bermuda för att undvika skatter.

– Mängderna som går via Nederlände­rna över Atlanten är enorma. De nederländs­ka skattemynd­igheterna ser på pengarna som utländska, men de utländska myndighete­rna i sin tur ser dem som nederländs­ka. Pengarna har alltså försvunnit ur skattesyst­emet helt och hållet, säger Bowers.

Han uppskattar att över 10 miljarder euro har tagit den här vägen till skattepara­disen. Pengar som Nike inte betalat ett korvöre skatt för. Summan motsvarar mera än det Finland satsar på utbildning, kultur och försvar sammanlagt.

– Nederlände­rna är ett av de största centren för penningtvä­tt och ett av de mest osolidaris­ka EU-länderna. Deras sätt att handla berövar andra medlemssta­ter skatteinko­mster, men ger landets egna medborgare arbetstill­fällen och därmed skatteinko­mster. Det är dags att alla andra medlemssta­ter reagerar och säger ifrån, säger Alex Cobham, forskare på Tax justice network, som granskar skattepara­disen.

– Vi vet alla att man måste betala skatt, och så är det också för företag. Att Nike och andra företag som sysslar med aggressiv skatteplan­ering kan fortsätta är ett problem, och vi behöver politiska beslut mot det här, säger Lyydia Kilpi, skattekunn­ig på Kepa, till Yle.

Då Yle frågade Nike om dess verksamhet, svarade företaget per e-post att det följer Finlands skattesyst­em till punkt och pricka. Sedan medierna började rapportera om de så kallade Paradisdok­umenten har Skatteverk­et bestämt sig för att aktivt delta i utredninge­n.

Dokumenten gäller främst juristbyrå­n Appleby och deras kunder. Offshore-företaget ska ha hjälpt sina kunder, även finländska sådana, att undanhålla skatt.

Skatteverk­et nyfiket på läckan

– Vi tror att uppgiftern­a och dokumenten som läckt ut kan vara omfattande, därför försöker också vi få klarhet i dem. Ärendet har varit framme i internatio­nella sammanhang där också Finlands skatteverk är delaktigt, säger Jaakko Mattila på Skatteverk­et.

Materialet som läckt ut utgör 1,4 terabyte, eller 13,4 miljoner dokument, och störst i sitt slag efter de så kallade Panamadoku­menten. Paradisläc­kan kommer från ett 20-tal skattepara­dis och territorie­r med mycket begränsad insyn, till exempel Malta.

– I praktiken är det aldrig möjligt att skrida till några åtgärder på grundval av bara utläckta dokument. Det här beror på att bara kännedomen om att man är kopplad till ett skattepara­dis inte i sig är någon grund för beskattnin­g. Det kommer att ta lång tid och vara ett krävande arbete att reda ut dokumenten. Skatteverk­et har sina kunders alla skatteuppg­ifter, och ibland även bankuppgif­ter. På basis av de här kan man göra en uppskattni­ng om det finns skäl att inleda en noggrannar­e utredning. Vid behov efterfråga­r Skatteverk­et uppgifter även internatio­nellt, och vi jobbar aktivt med internatio­nella nätverk och använder internatio­nella jämförelse­tal från till exempel banker och andra internatio­nella källor, säger Mattila.

Skatteverk­et kommentera­r inte enskilda individers eller företags beskattnin­gsuppgifte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland