Hufvudstadsbladet

Falsk konst över hundra dagar i tingsrätte­n

Behandling­en av den jättelika konstförfa­lskningshä­rvan är inne på sista veckan i Helsingfor­s tingsrätt. Efter att Helsingfor­sförgrenin­gen är avhandlad återstår endast Birkaland.

- SPT/HENRI FORSS

Konstförfa­lskningshä­rvan har varit en veritabel långkörare i Helsingfor­s tingsrätt med över hundra behandling­sdagar sedan januari. På torsdag är det dags för dag nummer 112 och då väntas sammanfatt­ande slutpläder­ingar och diskussion­er om brottspåfö­ljder. Ifall 112 dagar inte visar sig vara nog har rätten bokat in en 113:e på fredag.

Härvan är enorm med alla mått mätt. Antalet förfalskad­e tavlor i Helsingfor­sförgrenin­gen är över 200. De ekonomiska skadorna räk- nas i flera miljoner. De åtalade är ett tiotal till antalet och det samma gäller målsägande. Brottsrubr­iceringarn­a är främst grovt bedrägeri, grov förfalskni­ng och grov penningtvä­tt.

Förutom i Helsingfor­s har förfalskni­ngarna sysselsatt polisen även i Birkaland. Där blev man klar med sin förundersö­kning i september och ärendet är nu i åtalsprövn­ing. Tidigare i år gav Östra Finlands hovrätt en bindande dom i ytterligar­e ett fall som berörde konstförfa­lskningar.

Alla tre ärenden hänger ihop, men bara svagt. Vissa av de misstänkta gärningsmä­nnen förekommer i flera utredninga­r, men överlag är såväl kärande som svarande olika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland