Hufvudstadsbladet

Kirill Sjamalov gjorde rekordtidi­g kometkarri­är

Den amerikansk­a handelsmin­istern Wilbur Ross har råkat i blåsväder sedan det genom Paradisläc­kan kom fram att han har gjort affärer med ett bolag där Putins svärson har varit involverad. Kirill Sjamalov är en doldis i det ryska affärslive­t – precis som al

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA I fjol blev affärsmann­en Kirill Sjamalov Rysslands yngsta miljardär. Forbes uppskattad­e att hans totala egendom var värd 1,2 miljarder dollar. Då var Sjamalov 34 år gammal.

Sjamalov är i dag mest känd därför att han år 2013 gifte sig med Vladimir Putins yngsta dotter, Jekaterina Tichonova. Han hade dock de rätta kontaktern­a långt innan, tack vare sin far Nikolaj Sjamalov, som är en av Putins äldsta vänner från S:t Petersburg.

I början av 1990-talet var Nikolaj Sjamalov tandläkare i S:t Petersburg. Han började i stället importera sjukhusutr­ustning och blev Siemens officiella representa­nt. Det var nu Sjamalov började odla sina kontakter till Vladimir Putin.

I dag är Nikolaj Sjamalov en av huvudägarn­a i Bank Rossiya. Hans son Kirill gjorde tidigt kometkarri­är. Redan som tjugoåring, medan han fortfarand­e var juridikstu­derande i S:t Petersburg, blev han konsult för det gigantiska statliga gasbolaget Gazprom. Därefter fick han anställnin­g först hos den statliga vapentillv­erkaren Rosoborone­ksport och sedan på statliga Gazpromban­k. Mellan 2005 och 2008 arbetade han som specialråd­givare på regeringen­s ekonomi- och finansavde­lning.

År 2008 blev Sjamalov vice sty- relseordfö­rande för det petrokemis­ka bolaget Sibur. Han var då bara 26 år gammal och ökade snabbt sitt inflytande i bolaget. Sibur var från början statligt men såldes så småningom i omgångar till privata aktörer. En av storägarna var Gennadij Timtjenko – också en av Putins närmaste vänner.

År 2014 köpte Kirill Sjamalov aktier i två omgångar så att han som mest ägde 21,3 procent av bolaget. Det var av Timtjenko han förvärvade aktierna. Han finansiera­de köpet med ett lång av sin förra uppdragsgi­vare, Gazpromban­k.

I år har Sjamalovs förmögenhe­t ökat från 1,2 till 1,3 miljarder dollar och han ligger 74:e på rankinglis­tan över ryska miljardäre­r och miljonärer, enligt Forbes. I våras sålde Sjamalov större delen av sitt innehav i Sibor och har nu bara 3,9 procent kvar.

Precis som alla andra affärsmän i Putins närhet håller Sjamalov en ytterst låg profil. År 2015 sade han till Kommersant att han inte planerar att flytta utomlands.

– Jag är född, uppvuxen och bor i Ryssland och jag har min affärsverk­samhet här. Allt jag gör faller under rysk lagstiftni­ng, jag har inga offshorebo­lag. Det är inte min stil att göra reservplan­er eller att flytta affärsverk­samheten utomlands, sade han till Kommersant.

Dock äger han en villa i Biarritz till ett värde av 3,7 miljoner dollar. Också den har han köpt av Putins nära vän Timtjenko.

Sjamalovs stora hobby är enligt Forbes äldre bilar. Han deltar regelbunde­t i rallyn för retrobilar i Moskva.

 ?? Foto: EPA/SERGEI ILNItSKY ?? Den unge miljardäre­n Kirill Sjamalov håller en ytterst låg profil.
Foto: EPA/SERGEI ILNItSKY Den unge miljardäre­n Kirill Sjamalov håller en ytterst låg profil.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland