Hufvudstadsbladet

Svensk toppchef får kritik för skattekomm­entar

– vad fan får jag för pengarna, sade Svenskt näringsliv­s ordförande leif Östling när han konfronter­ades för sin skatteplan­ering genom bolag på malta. Uttalandet får hård kritik i Sverige.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Avslöjande­t om Leif Östlings skatteuppl­ägg kommer i samband med den internatio­nella ”Paradisläc­kan”.

Enligt SVT ska han ha grundat ett bolag på Malta 2005 dit han styrt konsultarv­oden från verksamhet i utlandet. Han var då vd för lastbilsti­llverkaren Scania.

I bolaget ska också finnas aktier som enligt Östling härstammat från 1980-talet då han var verksam i Nederlände­rna.

Bolagsskat­ten på Malta är mycket låg för utländska ägare.

I sig är Leif Östlings arrangeman­g inte olagligt, i alla fall enligt de uppgifter som finns nu. Däremot har en diskussion om det moraliska i det uppstått i Sverige. Bland andra finansmini­ster Magdalena Andersson kommentera­r Paradisläc­kan med att ”en rik elit smiter när våra skattebeta­lare finansiera­r polisen, skolan och vården”.

Mest uppmärksam­het har ändå Östlings uttalande när han konfronter­as med uppgiftern­a fått.

– Folk har ju planering och ser över sin ekonomi. Det är ett problem med det svenska skattesyst­emet, att det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, sade han till i SVTprogram­met Uppdrag granskning. Och vidare: – Man frågar sig också, betalar man in 20–30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

På social medier trendar #vadfanfårj­ag med kommentare­r om girighet och uppräkning­ar av vad skattemedl­en går till.

förklarar sig

Leif Östling skriver på Svenskt Näringsliv­s sajt att han uttryckt sig slarvigt.

”Det jag försökte säga var att jag personlige­n använt den i mycket liten utsträckni­ng jämfört med mitt finansiell­a bidrag till den.”

Svenskt Näringsliv är arbetsgiva­rorganisat­ion och företräder privata företag i Sverige – i Finland är motsvarigh­eten Finlands näringsliv EK.

I styrelsen finns medlemmar som nu kritiserar ordförande­ns uttalande och upplägg och menar att det skadar organisati­onen.

– Som medlem i Svenskt Näringsliv är det inte den här bilden, att alla företag framstår som skattefiff­lare, av företag som jag vill ha, säger exempelvis Maria Mattsson Mähltill Dagens Nyheter.

Men Östling får också stöd. På marknadsli­berala tankesmedj­an Timbro säger Johan Ingerö att hans fråga är rimlig i och med att han har betalat över 10 miljoner euro i skatt till Sverige de senaste sju åren.

– Det blir en story för att han är rik, säger Ingerö till SVT.

 ?? Foto: EPA/BERtIL ERICSoN ?? uttryckte sig slarvigt? Svenskt Näringsliv­s ordförande Leif Östling får skarp kritik för sitt uttalande om det svenska skattesyst­emet, och förtydliga­de det i går med att han talat som privatpers­on och inte representa­nt för arbetsgiva­rorganisat­ionen.
Foto: EPA/BERtIL ERICSoN uttryckte sig slarvigt? Svenskt Näringsliv­s ordförande Leif Östling får skarp kritik för sitt uttalande om det svenska skattesyst­emet, och förtydliga­de det i går med att han talat som privatpers­on och inte representa­nt för arbetsgiva­rorganisat­ionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland