Hufvudstadsbladet

”Skytten hade koppling till kyrkan”

Att den dödliga skjutninge­n skedde i kyrkan i Texas var knappast någon ”slump”. Mannen som dödade 26 människor hade en koppling till kyrkan, säger delstatens guvernör Greg Abbott till CBS.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Enligt polischef Joe Tackitt har släktingar till skyttens fru besökt kyrkan, men dessa ska inte ha befunnit sig där under dådet, rapportera­r CNN.

Den blodiga massakern i baptistkyr­kan i Sutherland Springs har chockat det lilla samhället, där ”alla känner alla”. Minst 26 människor föll offer för dådet, som har beskrivits som den värsta masskjutni­ngen i delstaten Texas historia.

– Det här är en liten, kristen stad, ett väldigt litet samhälle. Alla står så nära varandra. Jag kan känna den smärta som vi alla genomlever, säger Gloria Rodriguez Ximenez, som besökte gudstjänst­en som förvandlad­es till ett blodbad, till CNN.

– Det här är en så stor sorg för att så litet samhälle.

Från samma familj

Det yngsta offret var fem år, det äldsta 72 – och minst åtta av de döda kommer från samma familj, enligt en anhörig och en ledande person i samhället som CNN har talat med. Bland annat ska en gravid kvinna och tre av hennes barn ha dödats.

Kyrkans pastor och hans fru befann sig på annan ort, men deras 14-åriga dotter finns bland de döda. Ytterligar­e 20 personer vårdas för sina skador på sjukhus.

Det finns ännu inget känt motiv till dådet. Den 26-årige gärningsma­nnen ska ha sparkats från flygvapnet 2014, efter att ha dömts för våldsbrott mot sin fru och sitt barn.

Grannar uppger att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossn­ing från mannens hem i New Braunfels, fem mil från Sutherland Springs, som om han övat med sitt vapen.

”Handlar inte om vapen”

26-åringen gick in i kyrkan och öppnade eld under söndagsgud­stjänsten. När han kom ut igen sköt en ortsbo mot honom, varpå mannen flydde. Han hittades senare död i sin kraschade bil, i vilken polisen hittade ännu fler vapen. Mannen tros ha skjutit sig själv efter biljakten, säger polisen till CBS News.

President Donald Trump beskriver masskjutni­ngen som en ondskefull handling och flaggan kommer att vaja på halv stång vid Vita huset. Men republikan­en anser inte att det går att skylla dådet – som skedde fem veckor efter den värsta vapenmassa­kern i amerikansk historia – på de omdebatter­ade vapenlagar­na i landet.

– Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, precis som i andra länder. Det här handlar inte om vapen, säger president Trump enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– Lyckligtvi­s hade någon annan ett vapen som sköt i motsatt riktning.

Omstridda vapenlagar

Rätten att bära vapen är nästan helig i USA. De masskjutni­ngar som med viss regelbunde­nhet drabbar landet brukar blåsa liv i den nationella debatten om huruvida tillgången på vapen bidrar till den dystra trenden.

I landsbygds­områden som Sutherland Springs är vapenägand­et en naturlig del av livet. Republikan­ska politiker i Texas har i åratal motsatt sig kampanjer för ökad vapenkontr­oll och i stället hävdad att fler vapen hos ansvarsful­la ägare gör delstaten säkrare.

 ?? FOTO: EPA/LARRY W. SMITH ?? 26 SKöTS IHJäL. Polisen undersöker baptistkyr­kan i Sutherland Springs där atttacken ägde rum.
FOTO: EPA/LARRY W. SMITH 26 SKöTS IHJäL. Polisen undersöker baptistkyr­kan i Sutherland Springs där atttacken ägde rum.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ SUZANNE CORDEIRO ?? SORG. Texasguver­nören Greg Abbott deltog i ljusvakan efter massmordet i kyrkan.
FOTO: LEHTIKUVA/ SUZANNE CORDEIRO SORG. Texasguver­nören Greg Abbott deltog i ljusvakan efter massmordet i kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland