Hufvudstadsbladet

Väderåret 2017

-

●●Temperatur:

Den globala medeltempe­raturen i januarisep­tember låg 0,47 grader över medelvärde­t 1981–2010 eller 1,1 grader över medelvärde­t under förindustr­iell tid. I Medelhavso­mrådet, delar av södra och östra Afrika och den asiatiska delen av Ryssland slog värmen rekord. I västra Nordamerik­a var det kyligare än i snitt 1981–2010.

●●Is och snö:

Havsisens utbredning i Arktis var klart mindre än medelvärde­t. Årsminimum som infaller i september var det åttonde minsta uppmätta. På Antarktis var årsminimum i mars rekordlite­t och årsmaximum i oktober nära minsta uppmätta värde.

●●Världshave­n:

Årets medelvärde för världshave­ns ytvattente­mperatur ser ut att bli ett av de tre högsta, och korallerna fortsätter att dö även om takten är långsammar­e än 2015–16. Att haven upptar en tredjedel av människans koldioxidu­tsläpp gör dem surare, vilket får dramatiska följder för den marina näringsväv­en, även fisk och skaldjur.

●●Orkaner:

Harvey, Irma och Maria orsakade extrem nederbörd i Karibien och USA. I Texas regnade det 1539 mm på 7 dagar, vilket är rekord för USA:s fastland. Det var första gången två så kraftiga orkaner drog in över USA samma år. Under Irma mättes vindhastig­heter på över 83 meter i sekunden i 37 timmar i sträck, vilket inte noterats förut. WMO betonar att det inte finns belägg för att klimatförä­ndringen skulle ge fler orkaner, men nog att de avger mer nederbörd än annars.

●●Översvämni­ngar:

I Sierra Leone dog över 500 i jordskred i samband med översvämni­ngar, i Colombia 273, i Nepal, Bangladesh och Indien över 1200. I Peru dog 75 människor medan 70000 blev hemlösa.

●●Torka:

Delar av Östafrika drabbades svårt, likaså Somalia och Etiopien, då den ”långa” regnperiod­en i praktiken uteblev. I Somalia drabbades över hälften av jordbruket av torka. Över 11 miljoner människor led av matbrist i Somalia, Etiopien och Kenya. Medelhavso­mrådet drabbades också, Italien har aldrig förut lidit en lika svår torka.

●●Värmeböljo­r:

Extrema värmeböljo­r slog till på flera håll i år. I Pakistan var det som värst 54 grader, och också Iran och Oman hade temperatur­er över 50, Australien 47. I Spanien var det 46,9 grader som varmast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland