Hufvudstadsbladet

Kummola ryter till: ”Känns galet”

Järnkansle­rn Kalervo Kummola godkänner inte att Ryssland blir utestängt från OS.

- MARCUS LINDQVIST

❞ Vi godkänner inte kollektiva straff. Det är vår princip.

Kalervo Kummola

vice ordförande i internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF

ISHOCKEY Internatio­nella olympiska kommittén IOK beslutar i december om Ryssland får delta i OS i Pyeongchan­g. Tidigare har bland annat Finlands antidopnin­gsmyndighe­t Suek krävt att Ryssland blir utestängt från OS.

I helgen framkom det att KHLligan hotar dra sig ur OS ifall Ryssland inte får delta, eller om ryssarna tvingas tävla under neutral flagg. KHL:s bojkott skulle vara en katastrof inte bara för Ryssland, utan för Finland, Sverige, Kanada och hela OS-turneringe­ns prestige.

Bojkottkra­ven får järnkansle­rn Kalervo Kummola att resa ragg. Den finska ishockeyns store man har svårt att acceptera att Ryssland blir utestängt.

– Det känns rätt så galet, säger Kummola till HBL.

Han är fortfarand­e vice ordförande i internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF, som behandlade Ryssland och bojkotthot­et i fredags. Kummolas syn är klar:

– Vi godkänner inte kollektiva straff. Det är vår princip.

Det finländska ishockeyfö­rbun- dets långvariga ordförande Kummola har fortfarand­e ett stort inflytande inom de internatio­nella ishockeykr­etsarna. Men det återstår att se hur mycket IIHF kan inverka på den internatio­nella olympiska kommittén IOK:s beslut.

– Svårt att säga desto mera utan att ha sett alla bevis, säger Kummola.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland