Hufvudstadsbladet

Kan EU:s säkerhetsp­olitik jämkas samman med Nato?

- MIKAEL BÖÖK Lovisa

De som har eller aspirerar på makten här i Finland deltar redan aktivt i Natos fortsatta expansion och omringning av Ryssland efter Sovjetunio­nens sönderfall, men de är inte nöjda. De vill att Finland ska ta steget fullt ut och bli medlem i den västliga militärall­iansen för att äntligen ”bete sig som en västlig demokrati” (tidigare presidente­n Martti Ahtisaari) eller för att landets “säkerhetsi­ntressen på lång sikt skulle tillgodose­s bättre inom Nato” (presidentk­andidaten Nils Torvalds).

Eftersom det har pratats så väldigt mycket om Natodiskus­sionen som sådan och Torvalds har fått så många lovord för att han nu definitivt har lanserat densamma må det vara en enskild om än inte helt vanmäktig medborgare tillåtet att bifoga några kommentare­r och en viktig fråga.

Jag utgår ifrån vad Torvalds säger i en intervju på svenska. yle.fi (8.10).

Torvalds öppnar sitt resonemang med en blick på EU:s ställning mellan USA och Ryssland, eller mer konkret, Angela Merkels position mellan Donald Trump och Vladimir Putin, varefter han påpekar: ”I den (här) situatione­n tror jag alla ansvarsful­la politiker i Europa inser det som Angela Merkel redan sade för ett halvt år sedan: Vi måste stå mera på egna ben!”

Gott och väl, detta låter klokt.

”Att EU skulle bygga upp en ny egen försvarsal­lians parallellt med Nato är enligt Torvalds inte möjligt”, rapportera­r Svenska Yle, och ”den stora frågan blir därför på vilket sätt EU:s säkerhetsp­olitik ska jämkas samman med Nato, och här kommer Finland i framtiden att tvingas fatta ett beslut”. ”– Jag tror det är i finländska intressen att finnas med i den diskussion­en och därför också med i Nato”, säger Torvalds.

Nej, här ramlar jag nog av kärran.

För det första begriper jag inte hur Finland kan låta bli att ”finnas med i den diskussion­en” med eller utan medlemskap i Nato. Till exempel Torvalds egna uttalanden citeras ju redan i amerikansk­a arméns nyhetskäll­or (defensenew­s.com 13.10).

För det andra måste väl detta med att ”stå på egna ben” betyda just precis att EU bör bygga sitt eget försvar skilt från USA varvid EU:s försvar också behöver en egen militär strategi och säkerhetsp­olitik som står självständ­igt i förhålland­e till USA:s dito.

För det tredje, den kanske viktigaste frågan med tanke på våra långsiktig­a säkerhetsi­ntressen: ska också EU ha egna kärnvapen? Eller ska EU:s och Finlands försvar ”stå på egna ben” under USA:s så kallade kärnvapenp­araply?

Apropå paraplyer. Paraplyorg­anisatione­n Ican tilldelade­s nyligen Nobels fredspris. Ser Torvalds några tecken på att de som har makten i EU eller i Finland skulle vilja följa upp FN-avtalet om förbud mot kärnvapen som Ican så idogt har arbetat för?

Kan EU:s säkerhetsp­olitik jämkas samman med Nato ifall EU går in för att bli en kärnvapenf­ri zon? Anser Torvalds att Finland och de övriga EU-länderna bör underteckn­a och ratificera FN-avtalet som förbjuder kärnvapen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland