Hufvudstadsbladet

Finland kan lamslås

- JAN-PETER PAUL docent, Helsingfor­s

Finland håller på att konsolider­a sitt internatio­nella försvarssa­marbete. Stöttepela­re är EU, Nato och Förenta staterna. Rysslands annekterin­g av Krimhalvön och den frusna konflikten i östra Ukraina samt omfattande militära övningar i våra närområden har inneburit att vårt lands militär- och geostrateg­iska situation förändrats.

Kärnan för EU:s och Natos militära samarbete är atomvapenl­änderna Frankrike, Storbritan­nien och Förenta staterna. Samarbetet mellan de två organisati­onerna har däremot utvecklats långsammar­e, men är nu i en mera aktiv fas. Vi har ännu inte gemensamma institutio­ner eller holistiskt försvarssa­marbete. Grundlägga­nde för Natoförsva­ret är organisati­onens artikel 5 om gemensamt försvar och solidarite­t, samt möjlighete­n av att använda sig av både strategisk­a och taktiska atomvapen.

Finlan som EU-medlem har redan, både när det gäller planering, strategiut­veckling, koordineri­ng av vapensyste­m och operativt, under många årtionden varit aktiv inom EU:s försvarsor­ganisation­er och dess strukturer. Likaså har vi under årtionden samarbetat med Natoländer­na i internatio­nella militära operatione­r. Vi har, på ambassadör­snivå, diplomatis­ka förbindels­er med Nato.

Vi har ett nära samarbete med Förenta staterna, när det gäller bland annat militära anskaffnin­gar, och inom Nato. Detta samarbete kan anses vara en av byggstenar­na för vårt nationella försvar. Höga militärer och USA:s försvarsmi­nister besöker ofta oss och har möten med våra militärer, politiker och vår president. Frågor gäller givetvis former för samarbetet och anskaffnin­gar. En öppen fråga gäller de taktiska atomvapnen som Ryssland har integrerat i sin operativa militära strategi och arsenal. Man kan anta att landet kommer att använda dem i händelse av ett större krig.

Hur förhåller sig Finland till taktiska atomvapen? Hur ser vårt försvar mot dem ut? Med taktiska atomvapen kan man slå ut vårt elsystem, alla digitala system och tjänster och därigenom lamslå landet på kort tid. Bankerna, betal- och kreditkort­en, trafiken, vatten- och elsystem, tågen och mera avancerade bilar skulle sluta att fungera. Dessa vapen kombinerad­e med hybridanfa­ll skulle få vårt land, åtminstone tillfällig­t, på knä.

Ett närmare samarbete med Nato och Förenta staterna samt ett eventuellt framtida medlemskap i Nato ställer oss inför frågan hur vi borde förhålla oss till offensiva taktiska atomvapen. Ett samarbete med övriga nordiska länder, vilka inte heller har taktiska atomvapen, anses av vissa vara en potentiell lösning. Ett eventuellt framtida finländskt Natomedlem­skap kommer att ställa frågeställ­ningen om taktiska atomvapen på sin spets.

Diskussion­en om Natosamarb­etet är, enligt min mening, huvudsakli­gen en diskussion med de länder som har taktiska atomvapen, nämligen Förenta staterna och EU-länderna Frankrike och Storbritan­nien. Frågan om de strategisk­a atomvapnen är en annan och gäller ömsesidig total förstörels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland