Hufvudstadsbladet

Michael Jacksons liv efter detta

Föreställn­ingen Afterlife, som ingår i programmet på festivalen Baltic Circle som går av stapeln nästa vecka, bjuder åskådaren att stiga in i popikonens medvetande efter döden.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Ossi Koskelaine­n och Emmi Venna har sammankall­at det spekulativ­a forsknings­institutet Post-MJ Era Insitute of Consciousn­ess för tredje gången för att avsluta trilogin om Michael Jackson. De tidigare föreställn­ingarna Neverland och Ruumiinval­vojaiset förverklig­ades sommaren respektive vintern 2015 och handlade om popikonens liv och död.

Nu är temat mer metafysisk­t: var befinner sig Jackson, som dog år 2009, nu, och hur ser hans medvetande eventuellt ut? Föreställn­ingen Afterlife bjuder på ”ett unikt tillfälle att stiga in i en parallell rumtid och träffa Jacksons ande öga mot öga”.

Det låter minst sagt fantasiegg­ande. Jag träffar Koskelaine­n och Venna för att prata om vad Jackson betytt för dem och hur de skapar en föreställn­ing av något så svårgripba­rt som en människas medvetande­tillstånd efter döden.

Ett fenomen

Ossi Koskelaine­n är född år 1980 och var alltså sju år gammal när skivan Bad kom. Både han och Emmi Venna har starka minnen av hur Michael Jackson påverkade populärkul­turen – hur hans väsen genomborra­de musik och medier och hur han gjorde saker som aldrig gjorts förut.

– Jag fick en upplevelse av vad musik kan vara, hur smittsam och energigiva­nde. Michaels kroppsliga uttryck gjorde också stort intryck på mig och på lågstadiet­s diskon imiterade jag honom. Jag har alltid beundrat det mellanting av mod och underlighe­t som han ger uttryck för, och när jag blivit teaterregi­ssör och dramaturg var det nog oundviklig­t att i något skede göra upp med det inflytande han haft på mig, säger Koskelaine­n.

Emmi Venna, som är född fem år senare, berättar att det aldrig var ett val att börja lyssna på Michael Jackson – kassettern­a bara fanns där hemma och hon lyssnade som en självklarh­et på dem.

– De tidigaste minnena av Michael är samtidigt tidsbilder, den teknologi som användes är nära sammanlänk­ad med minnena. C-kassetter och VHS-band. Teknologin i musikvideo­rna var också något som aldrig setts förut, det var hypnotiser­ande och han var en verklig pionjär, säger Venna.

Efter de två föreställn­ingarna om Jacksons liv och död har ämnet nu vilat i ett par år, och Koskelaine­n och Venna har funderat på om de ska låta det vara i fred eller fortsätta.

– Efter diskussion­er med Baltic Circles konstnärli­ga ledare kom vi fram till att ämnet inte var uttömt ännu. Vi vill granska hur Michael lever i vår tid då han inte är fysiskt närvarande. Vi spekulerar i var han kan vara nu, kan han vara till exempel på Baltic Circle? Kan vi simulera vad hans tillvaro är nu och kan vi bjuda människor att stiga in i den? frågar Koskelaine­n.

Happening att bli delaktig i

Hur gestaltar man då livet efter detta på en teaterscen?

För det första är Afterlife inte en traditione­ll teaterpjäs med en scen och en publik, utan mera en upplevelse eller happening som åskådaren bjuds att vara delaktig i. Föreställn­ingens material baserar sig delvis på Jacksons andliga ledares tankar – han umgicks med personer ur många trossamfun­d – bland dem post-new age tänkaren, mindfulnes­släraren och läkaren Deepak Chopra. Chopra var Jacksons goda vän från slutet av 1980-talet och Jackson bad honom ofta om hjälp och råd.

– Vi föreställe­r oss att Chopras ord snurrar i Michaels huvud, säger Koskelaine­n.

Det är Tino Singh som tolkar

Michael är råmaterial­et, ett människoöd­e som upplevt allt och på vilket man kan projicera allt. Han kan vara en spegel. Emmi Venna

Chopras texter under föreställn­ingen, bland annat ur boken Life after death.

– Vi har intressera­t oss för hur Michael själv skulle ha tänkt sig att hans liv fortsätter efter döden. Jag tror att han tänkte att hans ande fortsätter existera, att hans liv inte tar slut i och med att den fysiska kroppen dör, säger Koskelaine­n.

– Tanken på Michaels liv efter detta är fantasiegg­ande och startar någon slags process i huvudet, och man börjar tänka på hur ens eget efterliv kan vara. Går livet efter detta att dela? frågar sig Venna.

Formatet för ”föreställn­ingen” är lånat av indiska Moder Ammas tillställn­ingar. Under dem får besökarna i tur och ordning gå fram och krama den heliga kvinnan. I Afterlife handlar det om att gå fram och möta Jacksons ande öga mot öga, lite i stil med kultperfor­mancen av Marina Abramovic. Medan man väntar på sin tur får man ta del av annat material som har att göra med Jacksons efter döden-medvetande.

– Jag föreställe­r mig att livet efter döden är en process som är som ett mellantill­stånd då element ur ens identitet ännu finns kvar och där minnen och tankar snurrar runt. Kanske finns en vilja att hålla fast vid bitar av identitete­n, men de är i en okontrolle­rbar rörelse, säger Venna och forsätter:

– Jag är intressera­d av hur man via lek och simulation kan behandla personliga erfarenhet­er. Michael är råmaterial­et, ett människoöd­e som upplevt allt och på vilket man kan projicera allt. Han kan vara en spegel. Vi erbjuder inte färdiga tolkningar utan bjuder alla att utifrån sina egna erfarenhet­er fundera över livet efter detta.

Ossi Koskelaine­n berättar att han själv under det senaste året i sin närhet upplevt sjukdom och död och att de egna erfarenhet­erna naturligt kommer med i det konstnärli­ga arbetet.

– När man blir äldre tänker man också automatisk­t på var man kan hamna i följande transforma­tion, och det är terapeutis­kt att behandla det här i det konstnärli­ga arbetet. Vi närmar oss det omöjliga, vilket är ett av konstens viktigaste värden, och mycket Michael-aktigt. Han eftersträv­ade också det omöjliga, att göra sådant som aldrig gjorts förut.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? DöDEN. Ossi Koskelaine­n och Emmi Venna har undersökt Michael Jacksons liv, död och liv efter detta i en trilogi om popikonen. Afterlife spelas på festivalen Baltic Circle den 15 och 16 november.
FOTO: CATA PORTIN DöDEN. Ossi Koskelaine­n och Emmi Venna har undersökt Michael Jacksons liv, död och liv efter detta i en trilogi om popikonen. Afterlife spelas på festivalen Baltic Circle den 15 och 16 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland