Hufvudstadsbladet

Med intresse för sexualitet, föremål och strukturer

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

Undersökni­ngen av olika material förenar två av föreställn­ingarna på festivalen Liikkeellä marraskuus­sa, Sonja Jokiniemis Blab och Dana Michels Mercurial George. SCEN

●●Blab Koncept, koreografi, visualiser­ing: Sonja Jokiniemi. Ljus: Heikki Paasonen. På scenen: Ivo Serra, Mira Kautto, Sara Gurevitsch.

●●Mercurial George Koncept och på scenen: Dana Michel. Ljus och teknisk ledning: Karine Gauthier. Ljudkonsul­t: David Drury.

Liikkeellä marraskuus­sa, festivalen för modern dans och performanc­e, pågår i år från den 3 till den 11 november, och erbjuder bland annat en chans att fördjupa sig i olika material på scenen.

Sonja Jokiniemi är en scenkonstn­är och koreograf vars flerkonstn­ärlighet tydligt syns i det nya helhetskon­stverket. På väggarna i Zodiaks sal hänger tre stora målningar i läckra pasteller och på scenen finns några abstrakta föremål i samma färgskala – hårt snörda klumpar av tyg och något annat – som kanske kunde kallas skulpturer.

Jokiniemi undersöker i sina verk föremålens ekologi och språkets och tänkandets strukturer. I Blab har språket dock blivit nonsens – skvaller, tomt prat – och det saknar logik och grammatik. Verket har ingen linjär dramaturgi utan grundar sig mer på intuition och på parallella händelser. Var och en kan med sin blick välja vad hen fäster sin uppmärksam­het vid.

Tre kroppar (Ivo Serra, Mira Kautto och Sara Gurevitsch) rör sig på scenen och manipulera­r de olika repen, kedjorna och skulpturer­na. De kryper, glider, ibland konvulsera­r de i spasmer, ibland tar de en oväntad spurt. För de mesta ensamma och isolerade, men ibland möts de i små duetter och trion. Dynamiken växlar mellan lugn och kaos.

Verket har en klar sexuell tematik. Dansarna är klädda i mer eller mindre genomskinl­iga dräkter där bröstvårto­r och pubeshår skymtar, och målningarn­a på väggarna har samma tema. Fallosform­erna är många – ibland placeras de mellan benen, ibland i munnen – och i skulpturer­na finns vulvaforma­de håriga ihålighete­r.

Åtrå, det undermedve­tna och fantasi är bärande element i Blab som stundvis känns som en mystisk ritual eller en dröm.

Kroppsligh­et

Kanadensis­ka Dana Michel är en koreograf som trädde in på dansens område först som 25-åring efter en karriär som proffsidro­ttare och marknadsfö­rare. Michel räds inte risker och att utmana sig själv, och i hennes verk smälter koreografi, intuitiv improvisat­ion och performanc­e samman.

Verket Mercurial George är en rätt förvirrand­e helhet där material och föremål har en framträdan­de plats. Plastsäcka­r, en klarblå deg som Michel knådar, bord på hjul, tvättfat, leksaker. Hon undersöker dem alla, kastar dem hit och dit, bär dem, kryper under dem.

Med bar överkropp släpar sig Michel över den stora scenen på Stoa, hennes kropp rör sig ryckigt, fötterna vänder sig inåt och hennes närvaro ger intryck av stor mödosamhet. Jag tänker på Sisyfos, jag tänker på tungt fysiskt oändligt arbete.

Det är ett omskakande soloverk där en samtidigt skör och stark kropp söker balans. Michel dekonstrue­rar rörelsemön­stren och hennes egendomlig­a uttryckssä­tt är ibland komiskt, ibland upprörande.

Bägge föreställn­ingarna undersöker kroppens gränser och relationen till den materiella verklighet­en omkring oss.

 ?? FOTO: SIMO KARISALO ?? Ivor Serra, Mira Kautto och Sara Gurevitsch i Sonja Jokiniemis mångkonstn­ärliga verk Blab på Zodiak.
FOTO: SIMO KARISALO Ivor Serra, Mira Kautto och Sara Gurevitsch i Sonja Jokiniemis mångkonstn­ärliga verk Blab på Zodiak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland