Hufvudstadsbladet

Victoria Turunen vill lära sig spanska

Luciakandi­dat 7 Victoria Turunen har vuxit upp i Vanda, håller ett mellanår, jobbar och drömmer om att studera spanska. Victoria tar sånglektio­ner och vill med hjälp av musiken ge andra glädjestun­der.

- Vilka är dina förebilder? Vad ger dig mest glädje? Vilket är ditt bästa luciaminne? Vad betyder musik för dig? Vad ska lucia inte göra? Var finns ditt smultronst­älle? PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad fick dig att vilja ställa upp i luciavalet? Jag tycker om jultiden och har varit med i olika luciatåg sedan jag gick i dagis. Som barn sjöng jag i Vanda musikinsti­tut och uppträdde i många år med deras lucia. Det är en otroligt fin känsla och den vill jag ge vidare till andra.

Mamma, hon är så stark, hon har skött om och uppfostrat fyra barn nästan ensam och också orkat med sitt jobb.

Att sjunga. Jag tycker om att umgås med familjen, vänner och pojkvännen. Att göra andra människor glada.

Det var nog när jag var lucia i skolan, jag i trean och vi besökte ett äldreboend­e. Jag minns det fortfarand­e jättebra, den där stämningen när vi kom in och alla satt och väntade på oss. Som lucia kommer du att möta människor i olika livssituat­ioner, allt från dagisbarn till seniorer, från friska till funktionsn­edsatta. Hur förbereder du dig på det? Alla är värda en bra jul! Jag ser inte folk som annorlunda, alla vill nog uppleva stunder av glädje. Hur tar du hand om dig själv, har du några motionshob­byer? Jag tränar på gym tre fyra gånger per vecka och under sommarhalv­året joggar jag i skogen. Jag har också ett träningspr­ogram som jag kan göra hemma, ett slags konditions­cirkel. Det sägs ofta att lucia ska sprida ljus i mörkret – finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? Det finns många människor som av någon orsak har dålig ekonomi, dem vill jag som lucia ge en glädjestun­d.

Jag kommer från en mycket musikalisk familj, min mamma har spelat fiol och en bror studerar klassisk musik, så jag är ständigt omgiven av musik. Själv spelade jag fiol som barn, numera sjunger jag.

Lucia ska inte vara arrogant eller elak. Hon ska inte bara tänka på sig

själv. Hon ska inte heller förvänta sig att alla hon möter beter sig på samma sätt. Om du vinner en miljon på lotto, vad gör du med pengarna? Jag skulle ge en del till välgörenhe­t, kanske till WWF och miljöarbet­et, sedan skulle jag ge en del till min familj och så skulle jag använda resten till något som jag behöver, kanske en lägenhet. Jag skulle vilja studera spanska i Spanien, för min pappa bodde med sin familj i Venezuela en tid när han var ung. Om du skulle få träffa en person i världen, vem skulle det vara och vad skulle du fråga?

Min farfar, för honom har jag aldrig träffat. Han levde under krigstiden så jag skulle fråga honom hur livet var då och hur han klarade sig.

I mormors hus i Lovisa, när jag var yngre hälsade jag ofta på henne under veckoslute­n, men numera blir det tyvärr mera sällan. Vad gör du om tio år? Jag har ett jobb som jag tycker om, jag har familj och kanske ett barn. Jag hoppas att jag mår bra och inte har några problem.

 ?? Foto: LeiF WeckströM ?? NummER 7. Victoria Turunen skulle donera pengar till världsnatu­rfonden och skaffa sig en lägenhet i Spanien om hon vann en miljon euro.
Foto: LeiF WeckströM NummER 7. Victoria Turunen skulle donera pengar till världsnatu­rfonden och skaffa sig en lägenhet i Spanien om hon vann en miljon euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland