Hufvudstadsbladet

”En dag för alla att fira!”

- TEXT PETRA MIETTINEN

Det var ingen rusning efter kaffe och kex på Centralgat­an i går på eftermidda­gen. Det svala duggregnet såg effektivt till att flanörerna höll sig inomhus. Men de som valde att stanna i Café Svenskfinl­ands tält fick sig en rykande kopp kaffe, reflex och sitt favoritord på svenska uppskrivet på en tavla. HBL minglade bland kaffedrick­arna i Helsingfor­s centrum på måndagseft­ermiddagen och pratade om vikten av svensk service, svenska dagen och hur den firas och om favoritord på svenska.

Jaan Siitonen, finskspråk­ig Esbobo som lärt sig svenska under militärtjä­nstgöringe­n i Dragsvik

– Jag känner till historien bakom svenska dagen och varför den firas just i november, men jag kan ändå inte låta bli att undra varför dagen inte firas under sommaren – den borde vara en karneval när det är varmt och ljust, inte nu när det är mörkt och kallt. Men jag tycker det är viktigt att vi kommer ihåg vår 600 år långa gemensamma historia med Sverige. Tvåspråkig­heten är viktig för Finland, det här är en dag för alla att fira!

Maj Krogell, pensionär från Helsingfor­s

– Svenskan är viktig för mig! Det är lite tveksamt var man kan få svensksprå­kig service, men på min hälsocentr­al här i Helsingfor­s fungerar det bra, där blir jag betjänad på svenska. Jag uppskattar kaffebjudn­ingen, det är trevligt att träffa gamla bekanta på stan och prata svenska med dem. Svenska dagen till ära ska jag åka till Esbo för att hälsa på mitt 1,5-åriga barnbarn, han går i svenskt språkbad. – Jag skrev tolerans på tavlan, det är ett viktigt ord i dessa tider.

Mia Wikström, Sibbo

– För mig betyder svenska dagen samhörighe­t. Jag har inga speciella traditione­r för dagen, programmet varierar från år till år, men i kväll ska jag på den stora festen. I Sibbo fungerar den svenska servicen jättebra, jag kan prata svenska på apoteket, i matbutiken och i blombutike­n, i barnens skola och inom hälsovårde­n. Det enda som lite oroar är busstrafik­en, jag är inte säker på att de helsvenska barnen och de finska busschauff­örerna förstår varandra om det uppstår något problem med busskortet.

Johan Lindholm, projektkoo­rdinator för Finland 100 år

– Jubileumså­ret lider mot sitt slut och vi har hittills ordnat över 5 000 evenemang inom ramen för Finland 100 år, vilket är mer än vi någonsin vågade hoppas på, så året har gått mer än väl. I dag ordnas två tillställn­ingar till, dagens kaffebjudn­ing här på Centralgat­an och kvällens fest på Svenska Teatern, den senare är slutsåld. Jag läste nyligen att svenska dagen i Finland ursprungli­gen grundades för att stärka samhörighe­tskänslan mellan finlandssv­enskar, vilket är precis samma mål som jubileumså­ret har. Det var ett roligt sammanträf­fande.

Mats Nylund, riksdagsle­damot från Kyrkslätt

– Svenska dagen har alltid betytt mycket för mig, men i år alldeles extra mycket då Finland fyller 100 år. Jag påminns om vikten av det svenska språket varje dag i mitt arbete i riksdagen, speciellt i dessa tider då det blåser antisvensk­a vindar i samhället! Jag tänker speciellt på Sampo Terhos historielö­sa utspel förra veckan (han föreslog att svenska inte längre skulle höra till de obligatori­ska ämnena i gymnasiet). – Jag skrev hustru på tavlan. Ta en bild av mig så får jag visa den åt Corinna!

 ?? FOTO NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland