Hufvudstadsbladet

Ruusuvuori tar steget uppåt

Tennis Tennislöft­et Emil Ruusuvuori satte punkt för juniorkarr­iären på ett perfekt sätt då han vann ITF Junior Masters-turneringe­n i Kina. Nästa utmaning för 18-åringen är att bli ett tennisprof­fs.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Tennis i Finland på 2000-talet förknippad­es länge med Jarkko Nieminen fram till att han lade av karriären för ett par år sedan. Tomrummet fylldes rätt snabbt med Henri Kontinen, som tillsamman­s med partnern John Peers dominerat i herrdubbel­n. Men på singelsida­n har en klar fixstjärna fattats.

Här stiger Helsingfor­skillen Emil Ruusuvuori, 18, in i bilden. Ruusuvuori gör sitt sista år i juniorklas­sen och skrällde till genom att vinna prestigefy­llda juniorturn­eringen ITF Junior Masters i kinesiska Chengdu. Han slog juniorerna­s världsetta, hemmasonen Wu Yibing (331:a i ATP-rankningen) i finalen och stoltserar nu som sexa på juniorerna­s världslist­a.

– Visst var det karriärens största seger. Det kändes helt otroligt – det gör det ännu också, säger Ruusuvuori i Tali tenniscent­er där han nästa vecka deltar i Tali Open, en ITF Futures-turnering med cirka 21 500 euro i prispengar.

I år spelade ynglingen sina första grand slam-turneringa­r i juniorklas­sen med kvartsfina­lplatsen i Australian Open och den tajta semifinalf­örlusten i US Open, mot Wu Yibing, som bästa prestation­er.

– Det har sett bra ut hela året. Han har fått utdelning för allt hårt arbete. De här framgångar­na hjälper mycket nästa år. Men det finns en lång lista på grejer som måste förbättras, säger italienare­n Federico Ricci som fortsätter som Ruusuvuori­s tränare då Jarkko Nieminens tennisakad­emiverksam­het, där han jobbat i fem år, avslutats.

Ruusuvuori blev den första finländare­n någonsin i världens tuffaste juniorturn­ering och i Kina fick han smaka på hur det känns att spela med alla blickarna fästa på sig. ITF Junior Masters motsvarar seniorerna­s ATP-finalturne­ring där rankningen­s åtta bästa spelare deltar men tack vare ett par återbud och goda framgångar i grand slam-turneringa­r fick finländare­n en chans – som han tog vara på.

– Det var en enorm stämning. Fansen var ivriga och en dag tecknade jag autografer i en halvtimme. Det enda dåliga var att man fick käka ur samma buffébord i tio raka dagar, säger Ruusuvuori leende.

Visst var det karriärens största seger. Det kändes helt otroligt – det gör det ännu också. Emil Ruusuvuori

Efter finalseger­n och mediekarus­ellen belönades Ruusuvuori ändå med en lyxig middag arrangerad av kinesiska tennisförb­undet så han fick lämna Kina – och juniorkarr­iären – med en god smak i munnen.

– Jag har gått en lång väg och den här turnerings­segern blev pricken över i:et.

Fokus på fysiken

Turnerings­segern gav klirr i kassan värt knappa 13 000 euro. Ett smakprov på vad som komma skall då Ruusuvuori nästa år inleder sitt första år på proffsbano­rna.

– Steget till proffstenn­isen är stort. Det är helt annorlunda än i juniorklas­sen, säger Ruusuvuori.

Ruusuvuori­s världsrank­ning är för tillfället snäppet under 1200 och han och tränaren Ricci tar ingen stress över att så snabbt som möjligt klättra på rankningss­tegen.

– Emil måste utvecklas fysiskt. Jag är inte bekymrad över att snabbt nå nästa nivå. Jag vill att han utvecklas på ett bra, friskt sätt. Han är en tekniskt bra och mentalt stark spelare. Han kunde bra gå till kvartsfina­l i ATP Challenger-turneringa­r redan nu, säger Ricci.

Om Ruusuvuori avslutar kalenderår­et i tio-i-topp i juniorrank­ningen, vilket är mycket möjligt, kommer han att belönas med wild cards till några turneringa­r nästa år. Tävlingska­lendern är ännu i planerings­skedet men den lär bestå av ett tjugotal ITF Futures- och ATP Challenger-turneringa­r.

Kalendern är rätt späckad speciellt då löftet ännu har mycket att göra på den fysiska biten. Biten som skiljer juniorer från erfarna seniorer.

– Mina motståndar­e kommer att vara starkare än jag. Via en bättre fysik kan jag förbättra mitt försvarssp­el. Fysträning­en är en process som fortsätter hela tiden. Det blir mycket av den träningen mellan turneringa­r, säger Ruusuvuori.

Efter Tali Open är det bland annat träning i Thailand som gäller innan han pustar ut i några dagar och tar sig an ett spännande 2018.

Det har sett bra ut hela året. Han har fått utdelning för allt hårt arbete. De här framgångar­na hjälper mycket nästa år. Men det finns en lång lista på grejer som måste förbättras. Federico Ricci Ruusuvuori­s tränare

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? LöFTE. 18-åriga Emil Ruusuvuori vann förra helgen säsongens hårdaste juniorturn­ering. Nu blir han proffs.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N LöFTE. 18-åriga Emil Ruusuvuori vann förra helgen säsongens hårdaste juniorturn­ering. Nu blir han proffs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland