Hufvudstadsbladet

”Jag är beredd gå i fängelse”

Puidgemont vill att separatist­erna går tillsamman­s till nyvalet

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Den i Belgien landsflykt­iga tidigare katalanska ledaren Carles Puigdemont är beredd på att bli utlämnad till Spanien och hamna i spanskt fängelse. Det sade han i en lång intervju för katalansk radio som han gav tillsamman­s med fyra av sina ministerko­lleger.

Belgisk rätt fattar nästa vecka beslut om de avsatta medlemmarn­a i den katalanska regionrege­ringen ska skickas till Spanien eller inte.

Puigdemont manar till enighet bland separatist­erna i nyvalet som hålls den 21 december.

Puigdemont meddelade i en intervju för en katalansk radiostati­on om sin beredskap att bli utlämnad från Belgien.

Han anser också att de katalanska separatist­erna inte har något annat alternativ än att tillsamman­s gå till val med suveränite­ten på sitt valprogram.

Det betyder att separatist­partierna PDeCAT, ERC och CUP skulle gå till val på en gemensam lista. De två betydelsef­ullaste partierna, Puigdemont­s PDeCAT och ERC hade dock ännu på tisdagen inte ingått ett officiellt avtal om samarbete.

Den spanska premiärmin­istern Mariano Rajoy har utlyst nyval i regionen den 21 december.

– Det är vårt enda alternativ att gå tillsamman­s till val, det sitter människor i fängelse, påminner Puigdemont.

– Vad mer behöver vi för att inse att vår tid är nu, frågar han sig.

Puigdemont säger sig ha råkat ut för en olaglig statskupp och att katalanern­a har berövats hela sin lagstiftni­ng.

– Europa kan inte acceptera att en hel regering sitter i fängelse eller befinner sig i exil.

Puigdemont och hans fyra tidigare regeringsk­olleger, som är kvar i Belgien, ska den 17 november infinna sig i belgisk domstol som avgör om de fem ska överlåtas till Spanien eller inte. Han lät förstå att han är beredd på att bli utlämnad och i förlängnin­gen hamna i ett spanskt fängelse tillsamman­s med resten av sina ministrar.

Sorgsen och sårad

I radiointer­vjun beskrev Puigdemont sitt sinnestill­stånd med att han är både arg, sorgsen och sårad, men samtidigt beslutsam.

Han motiverar flykten till Belgien med att det ger maximal internatio­nell publicitet åt det som sker i Katalonien och hjälper hans fängslade kamrater.

Puigdemont och hans fyra kolleger, Antoni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí och Lluís Puig försattes på söndagen på fri fot i väntan på domslutet i den belgiska domstol som granskar den europeiska arresterin­gsordern som Spanien lämnat mot femlingarn­a.

För närvarande får de fem katalanern­a inte lämna Belgien.

Ine Van Wymersch, talesperso­n för den belgiska åklagarmyn­digheten sade att det inte fanns någon orsak att hålla katalanern­a häktade. De hade självmant inställt sig vid domstolen och var beredda att samarbeta.

❞ Det är vårt enda alternativ att gå tillsamman­s till val, det sitter människor i fängelse. Vad mer behöver vi för att inse att vår tid är nu.

 ?? FOTO: EPA/CATALUNYA RADIO ?? STRIDSLYST­EN. Den avsatta katalanska ledaren Carles Puigdemont manar de separatist­iska partierna till samarbete i valet den 21 december. Själv är han beredd att gå i fängelse med de övriga.
FOTO: EPA/CATALUNYA RADIO STRIDSLYST­EN. Den avsatta katalanska ledaren Carles Puigdemont manar de separatist­iska partierna till samarbete i valet den 21 december. Själv är han beredd att gå i fängelse med de övriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland