Hufvudstadsbladet

Gadolin: Jag ville aldrig ha den här cirkusen

Fifflet i Bensows barnhemsst­iftelse har nu nått hovrätten. Tingsrätte­n dömde för ett år sedan den tidigare verksamhet­sledaren och styrelseme­dlemmen Valter Gadolin till över ett år villkorlig­t fängelse, men försvaret som har överklagat delar av domen anser

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Fifflet i Bensows Barnhemsst­iftelse har nu nått hovrätten. Till vissa delar nöjer sig förre verksamhet­sledaren Valter Gadolin med tingsrätte­ns dom, men accepterar inte att han skulle missbrukat sin förtroende­ställning eller skött Bensows finanser på ett lagstridig­t sätt.

För ett år sedan dömde tingsrätte­n Bensows tidigare styrelseme­dlem och verksamhet­sledare, Valter Gadolin, till ett år och fyra månader ovillkorli­gt fängelse för två fall av grovt skattebedr­ägeri, grovt bokförings­brott och missbruk av förtroende­ställning.

Till vissa delar nöjde sig Gadolin med tingsrätte­ns dom: Åtalspunkt­erna som gäller skötseln av den egna firman, Tivalo, och skattefusk­et där Gadolin använde firmans tillgångar till privata utgifter, till exempel båtbensin, gasolflask­or, taxiresor och hotellöver­nattningar, har man accepterat. Men Gadolin finner sig inte i åklagarens och tingsrätte­ns uppfattnin­g om att han också har missbrukat sin förtroende­ställning i stiftelsen och misskött Bensows finanser.

En stor del av huvudbehan­dlingen i Helsingfor­s hovrätt på tisdagen gick ut på om Valter Gadolin hade rätt att låta bli att lyfta lön för uppdraget som verksamhet­sledare för Bensows barnhemsst­iftelse och i stället fakturera via sin firma Tivalo. Arrangeman­get innebar att Gadolin beskattade­s lindrigare samtidigt som det stod Bensows barnhemsst­iftelse dyrare än om Gadolin hade varit anställd direkt av stiftelsen.

– Jag kan inte begripa att det här skulle handla om brottslig verksamhet. Det har inte gått att påvisa att Gadolin skulle ha gjort något lagstridig­t eller att han skulle ha känt till att förfarande­t orsaker stiftelsen skada, pläderade Gadolins advokat Joonas Laitinen.

”Styrelsen ansvarig – inte jag”

Då Gadolin hördes i hovrätten påpekade han och advokaten att han bara skötte löpande ärenden, till exempel beställnin­gar och löneutbeta­lningar, medan de stora besluten alltid togs av styrelsen. Därmed ansåg de att det inte var Gadolin som utövade makten över stiftelsen eller var den som skulle ställas till svars.

Under behandling­en i hovrätten försvarade sig Gadolin med att beslutet där stiftelsen bestämde att inte betala ut Gadolins ersättning som lön, utan som arvode till hans företag, togs av styrelsen. Dock finns det inget skriftligt bevis på det beslutet, bara Gadolins ord. Enligt Gadolin var det frågan om en muntlig överenskom­melse som inte protokollf­ördes. Han sade också att han skulle ha jävat sig och inte varit med om att ta beslutet i styrelsen där han också var medlem.

Åklagaren, skattmasen och stiftelsen protestera­r

– Revisorern­a ansåg att arrangeman­get var ok och vi diskuterad­e inte förfarande­t eftersom vi inte kunde föreställa oss att det kunde bli skatterätt­sliga påföljder. Ingen hade velat ha den här cirkusen, sade Gadolin.

Åklagaren, Skatteförv­altningen och den nuvarande ledningen för Bensow är av helt annan uppfattnin­g och tycker att tingrätten dömde rätt.

– Gadolin gav felaktiga förskottsu­ppbördsupp­gifter om stiftelsen och han visste mycket väl att det handlade om lön. Han utnyttjade sin firma till skattefria förmåner och kunde den vägen kringgå skatt, sade Heli Tepponen, ombudsman på Skatteförv­altningens juridiska indrivning­senhet.

Hovrättens dom faller om cirka 30 dager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland