Hufvudstadsbladet

De grönas skuggbudge­t

-

●●De gröna vill främst minska inkomstkly­ftorna. Ett så kalllat fattigdoms­paket på över 600 miljoner föreslås – där 258 miljoner går till att backa regeringen­s nedskärnin­gar i FPA-stöd och bidrag, 260 miljoner läggs på att höja kommunalsk­atteavdrag­et i stället för en allmän skattesänk­ning på alla inkomstniv­åer, 100 miljoner läggs på att höja studiestöd­et som skurits ner, och 28 miljoner på bostadsbid­ragen.

●●De grönas alternativ­a budgetförs­lag skulle inte ge ett större underskott än regeringen­s.

●●Men i förslaget ingår åtgärder för framtiden vars anslag lagts över flera års tid, inte bara nästa års budget. Där finns bland annat satsningar på boende, mögelrenov­eringar och infrastruk­tur för 200 miljoner.

●●Också vad gäller familjeled­ighetsrefo­rmen, avgiftsfri småbarnspe­dagogik för 5-åringar och gratis mellanstad­iestudier räknar De gröna med enbart de första stegen i budgeten.

●●En halv miljard vill De gröna lägga på utbildning. 50 miljoner på subjektiv rätt till dagvård och minskade dagisgrupp­er, bland annat. Universite­t och forskning skulle få 150 miljoner, grundskolo­rna 70 miljoner.

●●De gröna skulle höja biståndet med 125 miljoner och höja flyktingkv­oten till 2500.

●●För att få intäkter skulle De gröna skära i företagsst­öd och skattesubv­entioner för fossila bränslen för omkring 800 miljoner.

●●En sockerskat­t beräknar partiet skulle inbringa 130 miljoner, och en högre skatt på utdelninge­n från olistade bolag 245 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland