Hufvudstadsbladet

Finländska vill ogärna demonstrer­a

-

En internatio­nell studie visar att finländska åttondekla­ssare litar mer på samhälleli­ga institutio­ner än jämnåriga i 23 andra länder gör.

När åttondekla­ssarnas samhällsku­nskaper testades kom de finländska ungdomarna på fjärde plats, efter Danmark, Taiwan och Sverige. Enligt den internatio­nella studien är den samhälleli­ga aktivitete­n ändå lägre i Finland.

– Studien visar att de ungas samhällsku­nskaper och deras tillit till samhälleli­ga institutio­ner hör till de bästa i världen. De unga är positivt inställda till jämställdh­et och är i synnerhet intressera­de av miljöfrågo­r, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen enligt ett pressmedde­lande.

Få unga är med i samhälleli­ga organisati­oner, klubbar eller grupper. Ifall de skulle engagera sig politiskt skulle det sannolikt handla om miljöfrågo­r. Intresset för att delta i lagliga eller olagliga manifestat­ioner är minimalt.

De finska ungdomarna litar allra mest på polisen och försvarsma­kten, allra minst på politiska partier och sociala medier. Tilliten till de samhälleli­ga institutio­nerna har ökat mellan 2009 och 2016.

Undersökni­ngen ICCS, Internatio­nal Civic and Citizenshi­p Education Study gjordes våren 2016, motsvarand­e gjordes 2009 och 1999.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland