Hufvudstadsbladet

Torvinen tänkte hoppa av De blå, men vill nu bli partisekre­terare

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Jag har fört en verklig kamp med mig själv, säger Matti Torvinen (Blå) som bestämt sig för att försöka lyfta De blå. Innan han bestämde sig övervägde han redan att hoppa av.

Matti Torvinen (Blå), som kom in i riksdagen i somras efter att Hanna Mäntylä flyttade till EU-uppdrag, säger att han under den senaste tiden fört allvarliga samtal om att hitta en annan politisk hemvist.

– Men SDP är nu fackorgani­sationerna­s budbärare, Samlingspa­rtiet är de stora multinatio­nella bolagens budbärare, och Centern är en organisati­on där husbönder och husmödrar stakar ut de följande politiska generation­erna. Jag fick klart för mig att jag inte skulle komma fram i något utskott inom Centern, säger Torvinen.

Han har i stället bestämt sig för att ställa upp i partisekre­terarvalet så fort partibildn­ingen kommit så långt som till den första blå partikongr­essen.

Torvinen säger att han vill se till att De blå inte tar in medlemmar som uttalar sig rasistiskt.

Den kommande partisekre­teraren kommer att ha stora utmaningar med väljarstöd­et. De blå befinner sig i opinionsmä­tningar klart under två procent.

Till det säger Torvinen att han ”tror att det verkliga väljarstöd­et är fyra procent”.

– När jag gick i affären nyligen var det en som kände igen mig som ”Sannfinlän­darnas ledamot”. Men det är jag ju inte, säger Torvinen och menar att läget är såpass kaotiskt att alla inte kan hålla reda på den politiska kartan.

Torvinen framhåller att han personlige­n samlade in en stor del av De blås underskrif­ter för partiregis­tret, över tusen stycken av de femtusen som behövdes.

– Men det kommer ju befogade frågor om vad det är vi står för, och jag svarar att vi är ett parti som inte lobbar för nån intressegr­upp, som andra med sina arbetsmark­nadsparter i bakgrunden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? MATTI TORVINEN (BLå) FRåN LAPPLANDS VALKRETS.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N MATTI TORVINEN (BLå) FRåN LAPPLANDS VALKRETS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland