Hufvudstadsbladet

Krematorie­t i Malm mindre miljöbov än tidigare

Allt fler föredrar kremering. Därför är det också viktigt att krematorie­rna klarar miljökrave­n.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Enlig internatio­nella avtal skulle krematorie­rna minska på utsläppen fram till år 2015. I huvudstads­regionen förnyades rökgasreni­ngen vid krematorie­t vid Sandudd i Helsingfor­s 2014 och det syns i mätningar. Enligt den senaste som är gjord i augusti uppfyller Sandudd alla miljökrav.

Siffrorna och tabellerna i samma utredning är inte lika bra för krematorie­t i Malm.

– Malm behöver minska på mängden os och utsläppen av småpartikl­ar. Också kvicksilvr­et överstiger rekommende­rade gränsvärde­n, men utveckling­en är rätt för utsläppen har klart minskat sedan den förra mätningen 2012, säger Janne Rainio, tf. miljöinspe­ktör vid Helsingfor­s stad.

Det handlar inte om att tumma på lagar utan att följa Helsingfor­skonventio­nen, påminner Rainio. Rekommenda­tionerna i Helcom-avtalet gäller krematorie­r med rökgasreni­ng. Rainio säger också att staden litar på att Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et vidtar åtgärder för att ytterligar­e minska utsläppen från krematorie­t i Malm.

– Vi ska givetvis också följa upp med nya mätningar.

Amalgam

Krematorie­rna står för en procent av alla kvicksilve­rutsläpp i landet. Utsläppen har minskat därför att färre människor har amalgam i plomberna. Några av miljöriske­rna med begravning­ar är bland annat att vissa näringsämn­en eller tungmetall­er hamnar i grundvattn­et.

Det uppskattas att de totala årliga kvicksilve­rutsläppen i Finland uppgår till ett ton. Av den mängden är Malmkremat­oriets andel ungefär 1,5 kilogram. Mängderna är små, men inte helt betydelsel­ösa.

– Kvicksilvr­et som kommer ut i luften från krematorie­r är en klart identifier­ad kategori, säger Timo Vuorisalo, docent i miljöveten­skap vid Åbo universite­t.

På krematorie­t på Sandudds begravning­splats blev man medveten om miljöaspek­terna för några år sedan och beslöt att genomföra en grundlig renovering. De nya filtren i krematorie­t stoppar så gott som alla kvicksilve­r- och dioxinutsl­äpp. Överloppsv­ärmen används för att värma byggnadern­a. Till och med de dödas proteser och spikarna i kistorna tas till vara.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Krematorie­t i Sandudd är fortfarand­e modernast i landet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Krematorie­t i Sandudd är fortfarand­e modernast i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland