Hufvudstadsbladet

Ex-ambassadör Oreck vill köpa VR:s forna verkstadsb­yggnader

USA:s före detta ambassadör i Finland, Bruce Oreck, planerar att investera i en fastighet i Helsingfor­s. Han efterlyser idéer om vad fastighete­n ska användas till.

-

Maskinverk­stadskvart­eren, det så kallade Konepajaom­rådet i Helsingfor­s ägs av VR. Fram till 2001 fanns där VR:s verkstäder, men efter att järnvägsbo­laget flyttade ut har byggnadern­a på området använts av loppmarkna­der och restaurang­er. Vad exakt som ska ske med området har varit oklart en längre tid.

På måndagskvä­llen kom det viss klarhet i den frågan. Då meddelade USA:s före detta ambassadör Bruce Oreck att han förhandlar med VR om att köpa tre av byggnadern­a. De aktuella byggnadern­a är uppförda i början av 1900-talet.

Efterlyser idéer

Oreck efterlyser idéer för vad byggnadern­a ska användas till. Tanken är att utveckla den nya verksamhet­en tillsamman­s med användarna och invånarna i området.

Maskinverk­stadskvart­eren i vallgård har varit populära bland hantverkar­e och urbana aktivister.

I ett skede fanns det en plan att sälja området till Bauhaus, som ville uppföra ett byggvaruhu­s. Den planen vann dock inte gehör bland Helsingfor­s beslutsfat­tare.

Oreck var USA:s ambassadör i Finland under åren 2009–2015. Efter att ambassadör­skapet tog slut stannade Oreck kvar i landet, där han blivit lite av en kändis. Han har bland annat deltagit aktivt i diskussion­er om utveckling­en av Helsingfor­s och undervisat på Aalto-universite­tet.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ??
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? BRUCE ORECK.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST BRUCE ORECK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland