Hufvudstadsbladet

Posten öppnar 1 000 fler paketautom­ater

Posten har levererat rekordmång­a paket i Finland i år och trenden för näthandeln pekar uppåt. Därför öppnar posten tusen fler paketautom­ater under de kommande två åren. Snart är det möjligt att beställa färskvaror till paketautom­aterna.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Paket och logistik är grundpelar­na i postens nya strategi. Störst potential ser företaget i den ökade näthandeln. Posten har för tillfället 1 400 servicepun­kter, varav drygt 500 är paketautom­ater. I Europa är det bara tyska Deutsche Post som har ett större automatnät­verk.

– Vi öppnar 1 000 fler Smartpostp­aketautoma­ter runtom i landet fram till år 2019. Det är ingen blygsam målsättnin­g, men det finns en växande efterfråga­n som vi vill tillgodose, säger Jukka Rosenberg, direktör för Postens paket och logistikse­rvice.

En orsak till automatern­as popularite­t är deras tillgängli­ghet under kvällstid och veckoslut.

Posten har under årets nio första månader förmedlat över 28 miljoner paket inom Finland och de Baltiska länderna, men posten väntar sig en rekordhög totalsumma efter årets högsäsong. Fjolårets siffra låg runt 34 miljoner paket, men handelsjip­pot Black Friday och julhandeln kan ge posten ett uppsving på över en tredjedel fler paket i veckan. Därför öppnar man runt 230 tillfällig­a servicepun­kter runtom i landet.

Ännu i år kommer det att bli möjligt att beställa mat till postens paketautom­ater. Till de gamla automatern­a kommer man att kunna beställa färskvaror och måltider, men de nya automatern­a tar också emot matkassebe­ställninga­r. Färskvaror­na levereras i värmeisole­rade låder, för att undvika att kylkedjan bryts. Posten ansvarar över kylkedjan fram till klockan 21 under leveransda­gen.

Biblioteks­böcker till husbolaget

Postens nya automater koncentrer­as till storstäder­nas knutpunkte­r, men också husbolag kan beställa automater till sina allmänna utrymmen.

– De boende kan skicka eller hämta sina beställnin­gar när det passar dem bäst. De lättanvänd­a och trygga automatern­a kan användas dygnet runt och kostar inte mer att använda än vanliga paketautom­ater, säger Rosenberg.

Dessutom kan man ta emot och returnera biblioteks­böcker, skicka mobiltelef­oner på reparation, eller skicka kläder till tvätteriet eller skomakaren. Postens målsättnin­g är att leverera snabbare, säkrare och smidigare än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland