Hufvudstadsbladet

F.d. ambassadör: det kommer bli bättre

Exakt ett år efter presidentv­alet i USA ordnade Nya utrikespol­itiska samfundet ett seminarium. Gårdagskvä­llens tema var passande: vart är Amerika på väg?

- SPT/CHARLOTTE WINBERG

I januari när den nye amerikansk­e presidente­n intog Vita Huset skickades samtliga amerikansk­a ambassadör­er hem. Detta gör att USA:s tidigare ambassadör i Finland, Charles C. Adams Jr., kan prata objektivt om USA utan politiska glasögon när han besöker Helsingfor­s på tisdagskvä­llen. Efter att han skickades hem har ingen ny ambassadör utsetts.

– Det är beklagligt att ingen ambassadör är på plats i Finland när landet firar 100 års självständ­ighet. Finland är inte det enda landet ut an amerikansk representa­tion, det är likadant i de övriga nordiska länderna. Hur länge det kommer ta innan en ny ambassadör utses vet bara presidente­n, säger Charles C. Adams Jr.

Han anser att den amerikansk­e presidente­ns motto ”America first” har skadat landets anseende som global aktör och hur landet ses utifrån, men det har också haft ekonomiska konsekvens­er för landet.

– Det har indirekt lett till att 10 procent färre europeiska turister besöker USA och 25 procent färre besökare från Mellanöste­rn. Det är en märkbar ekonomisk förlust. För att inte tala om den ekonomiska stöten som färre utländska studerande­n har på amerikansk­a universite­t. Det är en 49 miljarders verksamhet som skadas.

Adams möter faktumet att USA:s anseende i övriga världen minskat, i kombinatio­n med att USA:s president valt att träda ut ur flera betydande internatio­nella avtal och drar sig ut ur UNESCO, med en försiktig optimism.

– Allt detta är tillfällig­t tror jag, det kommer bli bättre. Och under tiden får andra internatio­nella aktörer, exempelvis EU, mera utrymme att agera.

HBL:s medarbetar­e i Washington, Juri von Bonsdorff, analyserar också läget.

– Ingen annan amerikansk president har varit så impopulär sedan president Eisenhower. Endast 37 % tycker att Trump gör ett bra jobb, säger von Bonsdorff.

Trumps utrikespol­itik, lagstiftni­ng och hans lögner har bi dragit till en kollektiv amerikansk ångest.

– Tidigare oroade sig amerikaner för sin ekonomi och sin framtid, men nu är amerikaner i första hand oroade för nationens framtid.

Andreas Elfving, politisk sekreterar­e på Svenska Folkpartie­t, säger att politik blivit underhålln­ing i USA.

– Tidigare var amerikansk politik något att ta efter i övriga världen, den var nytänkande och den var underhålla­nde, säger Elfving.

Avslutning­svis försöker Oscar Winberg, doktorand i allmän historia vid ÅA, vara optimistis­k.

– Det finns hopp om att Donald Trumps förslag inte kommer gå genom, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland