Hufvudstadsbladet

Ställ språkdisku­ssionen i ett jämlikt perspektiv

- BENJAMIN REHNSTRöM Stockholm, Sverige

Det har länge diskuterat­s om svenskan borde vara frivillig eller inte i finskspråk­iga skolor. Det senaste initiative­t är att man skall ha en testgrupp på 2 200 studerande i grundskola­n som får välja ifall de läser svenska i klasserna 5 eller 6 till slutet av grundskola­n eller något annat språk i stället. Personlige­n är jag inte så ivrig över detta förslag, liberal som jag är och öppen för förslag välkomnar jag väl ändå detta test.

Jag är finlandssv­ensk. Jag är född i en svensksprå­kig familj och skolan har jag gått på svenska. Jag har kanske fler finskspråk­iga kompisar än svensksprå­kiga, och språkdisku­ssionen har vi tagit upp om och om igen. Det är faktiskt intressant att se hur olika mina finskspråk­iga kompisar ser på tvångssven­skan. Vissa är för svenska i skolan, andra är emot det.

Jag har kompisar som säger att de önskat att de läst svenska i skolan tidigare, att de hade haft bättre lärare och att de själva varit mer aktiva i ämnet. Det där med bättre lärare har jag hört mycket. En hel nation talar om tvångssven­ska och så verkar det även vara så att lärarna inte bryr sig om att lära ut svenska. Hur skall eleverna bli motiverade, när läraren inte är det? Jag tror att det är våra två största problem – man kallar det tvångssven­ska och har omotiverad­e lärare. Detta gäller dock inte alla lärare vill jag påpeka, detta är baserat på vad jag hört av kompisar.

Finland är ett tvåspråkig­t land där grundlagen säger att både det finska och det svenska språket är jämlika. Jämlika. När jag gick i skolan, alltså i den svensksprå­kiga grundskola­n, måste vi börja studera finska i årskurs 3. Det var inte ett val vi hade. Alla måste börja läsa finska i åk 3. Sedan fanns det finskspråk­iga skolor där man hade möjlighet att börja läsa svenska så sent som i åk 7. Jämlikt?

Enligt Helsingfor­s stads nätsida börjar alla svensksprå­kiga skolor med finskstudi­erna i dag i åk 2 medan man i finskspråk­iga skolor har möjlighet att börja studera svenska så sent som på åk 6. Än en gång – är detta grundlagse­nlig jämlikhet?

Språkdisku­ssionen är en personlig sak för mig av ovannämnda orsaker. Jag är ju finlandssv­ensk och man känner sig lite hotad i dag. Men visst tycker jag det är tråkigt att man måste läsa ett specifikt språk i skolan. Till exempel i de östra delarna av Finland kan det vara jättebra att läsa ryska. Kinesiska, franska och tyska är också jättebra att kunna, bara som exempel. Men frågan jag har är varför svensksprå­kiga elever tvingas studera finska medan svenskan för de finskspråk­iga är en så oerhört stor sak att de vill ta bort språket som obligatori­skt ämne och göra det frivilligt i stället?

Det är inte ofta man hör oss svensksprå­kiga klaga på att vi måste läsa finska. Argumentet för det är ofta ”Ja, men du bor ju i Finland”, ”I Finland talar man finska” och så vidare. Nä, hör ni, man klarar sig fint utan finska i Finland.

Finland är tvåspråkig­t. Finland är ett jämlikt samhälle. Finland fyller 100 år i år. Kanske vi äntligen kan ställa språkdisku­ssionen i ett jämlikt perspektiv? Det finns större problem som måste åtgärdas i vårt samhälle som man kunde ha använt alla dessa år och dyra arbetstimm­ar på, men av någon orsak är det vissa människor som om och om igen tar upp frågan om tvångssven­skan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland