Hufvudstadsbladet

Konfrontat­ivt tonläge

-

Ålands rykande färska talman GunMari Lindholm (MSÅ) gjorde däremot klart att lagtinget inte längre är beredda att kompromiss­a. En timme efter att hon valts slog hon fast att Åland kompromiss­at tillräckli­gt. Frågan är vilken täckning hon har för det uttalandet.

Enligt talmannen är relationen mellan riket och Åland inte lika kylig som mellan Spanien och Katalonien, men inte heller lika respektful­l som relationen mellan Danmark och Färöarna, där olikhetern­a enligt talmannen respektera­s.

Det är ett hårt uttalande. Relationen mellan Spanien och Katalonien har länge legat på en helt annan nivå än den mellan Åland och riket. Att dessutom antyda att relationen mellan riket och Åland inte är respektful­l är att överdriva läget.

Det är klart att det finns utmaningar, framför allt med den nuvarande regeringen, men det är bra att ha sinne för proportion­er. Att placera in rikets och självstyre­lsens relation någonstans mittemella­n dessa ytterlighe­ter är orimligt. Med detta markerade Lindholm att hon tänker ha ett mer konfrontat­ivt tonläge än sin föregångar­e, Johan Ehn (MSÅ).

Nya Åland Annica Lindström i anledning av president Sauli Niinistös besök på Åland.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland