Hufvudstadsbladet

90 år av akademisk kvinnokraf­t

- FREDRIK SONCK

Det är viktigt med intellektu­ella möten där deltagarna både ger och får. Det säger Chris Nyström, ordförande för föreningen Kvinnliga Akademiker i Helsingfor­s som fyller 90 år. Verkliga möten mellan människor ger många ringar på vattnet.

Kvinnliga akademiker i Helsingfor­s grundades då republiken Finland var tio år gammal. Sedan dess har föreningen varit ett forum för intellektu­ella samtal, såväl diskussion­stillfälle­n med aktuella teman som allmänt hållna litteratur­cirklar.

Att de två jubileerna sammanfall­er har motiverat föreningen att under 2017 koncentrer­a sig på frågor som berör förutsättn­ingarna för den akademiskt utbildade kvinnan i Finland sedan 1920-talet. Målsättnin­gen har bland annat varit att i en skrift samla berättelse­r om hur livet gestaltat sig för kvinnor som valt, uppmanats och fått chansen till en akademisk utbildning. Alla programpun­kter under året har haft anknytning till temat. Projektet har fungerat som en del av det officiella SuomiFinla­nd100-programmet.

Mycket har visserlige­n hänt sedan de akademiska kvinnorna började organisera sig, men då HBL frågar ordförande Chris Nyström om vilka frågor som är viktigast i dag låter svaret ganska tidlöst:

– Det handlar om jämställdh­et och jämlikhet, och om att vi alla är lika värda – kärnan i värdedisku­ssionen. Det är ruskigt vilket klimat som nu skapas i vårt land, och i många andra länder, säger Nyström, och tillägger att engagemang­et för invandrare kommit att bli en viktig del av verksamhet­en, vid sidan av diskussion­er och litteratur­cirklar.

Bland annat deltar föreningen regelbunde­t i Luckans språkkafée­r, och delar ut stipendier till studerande med invandrarb­akgrund vid Arcada.

I övrigt är föreningen öppen för det mesta när det gäller ämnesval och teman. Det syns inte minst i det festsemina­rium som man ordnar på Handelsgil­let i Helsingfor­s i dag, onsdagen den 8 november. På programmet står inte mindre än tre festföredr­ag. Doktorande­n Minja Westerlund talar under rubriken Kvinnokraf­t i krisens mitt. Psykologis­k hjälp i humanitärt arbete, regissören och författare­n Ritva Siikala om Kvinnan i fyra generation­er och forskaren Henrika Franck på temat Moralisk trångsynth­et. Ordförande Chris Nyström hälsar deltagarna välkomna klockan 9.30.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ORDFöRANDE. Chris Nyström leder föreningen­Kvinnliga Akademiker i
Helsingfor­s.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ORDFöRANDE. Chris Nyström leder föreningen­Kvinnliga Akademiker i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland