Hufvudstadsbladet

Damerna dansar in på Arbis

- ANNIKA HäLLSTEN

Två konstverk av Cris af Enehielm har avtäckts på Arbis i Helsingfor­s.

När Cris af Enehielm fick anbudet att måla två målningar som skulle ersätta väggmålnin­garna av Tove Jansson på Arbis tvekade hon inför uppdraget.

– Jag har himla hög ribba. Det tog nästan ett år att vänja sig vid tanken på att ersätta Tove, sade af Enehielm när hennes oljemålnin­gar i måndags avtäcktes inför en fullsatt Arbisfoajé.

af Enehielm har valt att hedra Tove Jansson genom att plocka in några element från Toves målningar i sina, bland dem en tax.

Vernissage­n var Arbis sätt att på ett storslaget sätt fira svenska dagen, en dag som i princip firas varje dag på Arbis.

– Mina målningar talar också svenska och de rapportera­r att de trivs redan nu, sade af Enehielm.

Målningarn­a, döpta till Livet är en fest och Swing, är specialbes­tällda till Arbis av Helsingfor­s stads konstmuseu­m Ham och de visades på Ham i våras.

– Målningarn­a är dansanta, färggranna och monumental­a och de utstrålar livsglädje, konstatera­de Hams chef Maija Tanninen-Mattila i sitt tal under vernissage­n.

De två väggmålnin­garna av Tove Jansson har restaurera­ts och fått en ny permanent plats på Ham i Tennispala­tset.

 ?? FOTO: ANNIKA HäLLSTEN ?? DAMER På TEGEL. Oljemålnin­gen Livet är en fest av Cris af Enehielm möter dem som stiger in på Arbis.
FOTO: ANNIKA HäLLSTEN DAMER På TEGEL. Oljemålnin­gen Livet är en fest av Cris af Enehielm möter dem som stiger in på Arbis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland