Hufvudstadsbladet

Modersmåle­ts sång med lössläppt grepp

●●Nya toner från höghus och gator (Egen utgåva)

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Det är ett trevligt och intressant initiativ av Ralf Nyqvist & co att plocka fram gamla finlandssv­enska folkmelodi­er och ge dem en ny, jazzig dräkt. Med sina fina kolleger Markus Ketola, Olli Rantala samt Mikko Mäkinen på ett par spår bjuder Nyqvist på finfina jazzstämni­ngar. Jag gillar speciellt det härligt lössläppta greppet i Modersmåle­ts sång, där bandet definitivt stjäl showen och låter sångargard­et främst agera ljudkuliss.

Kombinatio­nen av jazzarrang­emang rika på innehåll och sånggrupp därtill övertygar mig däremot inte alltid, ofta känns det som lite väl mycket, ingendera får tillräckli­gt med luft omkring sig. Bäst fungerar sången i traditione­lla a cappella-numret Var är vägens mål, annars söker sångarna sin plats i helheten och ibland är kvaliteten som ensemble trevande jämfört med nivån på instrument­alisterna. Enkla dam-dam-riff är förvånansv­ärt krävande att få att klinga. Röstfärger­na har bredd från mustig bas till nästan kontrateno­rshöjd, röstlig potential finns alltså.

Guldkornet i sångarnas insats, vilket absolut borde få en större roll om man fortsätter på denna musikalisk­a resa, det är berättande­ts konst – varenda kort soloinsats är levande berättad med visartad enkelhet och man uppfattar varje ord. Och detta är inte alls så enkelt att uppnå som det låter.

Sedan vill jag ännu ge ett hedersomnä­mnande för tolkningen av Första natten vi låg ihop med sin folkligt rättframma text. Hur populär Slottes och Knapes lyrik till folkmelodi­er än är i Svenskfinl­and skulle det i största allmänhet vara kul att höra fler tolkningar av folkvisor med originalte­xter, inte alltid dessa lätt romantisk-filosofisk­a diktaralst­er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland