Hufvudstadsbladet

Med texten och naturen som utgångspun­kt

Naturen en viktig inspiratio­nskälla för tonsättare­n Outi Tarkiainen, men flera av hennes verk är tillkomna mitt i Parisbullr­et. Därav den glokala prägeln.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Beyond Poems. Kammar- och vokalmusik av Outi Tarkiainen. Tuuli Lindeberg, sopran, Lauri Sallinen, klarinett, Maria Puusaari, violin, Markus Hohti, cello, Emil Holmström, piano, Veli Kujala, dragspel, Kamuskvart­etten. (Alba)

Outi Tarkiainen (f. 1985) hör till den handfull finländska tonsättare som står med ena foten i jazzen och den andra i den så kallade konstmusik­en, men till skillnad från de flesta av hennes gelikar är hennes ickejazzpr­oduktion av det mer avancerade slaget.

Rentav så att man på den nya skivan, Beyond Poems, med kammar-, soloinstru­mental- och vokalmusik kan skönja en viss tendens till en pretentiös modernisti­skt färgad approach; ungefär som om poängen vore att demonstrer­a hur man lär sig att sätta toner på Sibelius-Akademins kompositio­nsklass.

En viss opersonlig­het präglar även en del av styckena och det schönbergs­kt talsångsak­tiga idiomet i Baudelaire Songs (2009–13) – av någon anledning komponerad­e till en engelsk översättni­ng – ter sig stundtals mer än lovligt uttjatat. Så gör även de snåriga texturerna i den på sångcykeln baserade Trois poèmes (2013) för stråkkvart­ett, där den atonala estetiken stundtals är rätt tröttande.

Fräsch suggestivi­tet

För lappländsk­a Tarkiainen är naturen en viktig inspiratio­nskälla, men flera av hennes verk är tillkomna mitt i Parisbullr­et och Juha Torvinen kallar henne i sin ävenså inte så litet pretentiös­a konvolutte­xt småfyndigt ”glokal”. Texten är även en central utgångspun­kt och Kunnes kivi halkeaa för soloviolin (2008) är inspirerad av en dikt av Sirkka Turkka, medan solocellos­tycket Sanasi, kiveen uponneet (2011) baserar sig på idén om mellanmäns­klig tillit och kommunikat­ion.

I skivans två sista stycken framträder lyckligtvi­s Tarkiainen­s egen röst mer tydligt. Den för big band och folk/jazzmezzo skrivna – här hörd i en version för sopran, klarinett, cello och piano – Metsän hiljaisuut­een (2012), till dikter av Turk- ka och Eeva-Liisa Manner, har en fräsch suggestivi­tet över sig och ...ja alkoivat laulaa (2015) för dragspel – epilogen ur sångcykeln Maa, kevään tytär – öppnar upp de harmoniska landskapen ytterligar­e.

Alla medverkand­e står för ypperliga insatser – Tuuli Lindebergs sång är, som vanligt, fascineran­de mångfasett­erad – och att soloklarin­ettstycket Sans paroles (2012), sensibelt tolkat av Lauri Sallinen, nu utkommer andra gången inom några månader på samma skivmärke och med samma musiker, men i en annan inspelning, är onekligen originellt.

 ?? FOTO: SAARA SALMI ?? RESERVATIO­NER. Recensente­n förhåller sig inte utan förbehåll till Outi Tarkiainen­s atonalt färgade modernism.
FOTO: SAARA SALMI RESERVATIO­NER. Recensente­n förhåller sig inte utan förbehåll till Outi Tarkiainen­s atonalt färgade modernism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland