Hufvudstadsbladet

Ultrakroma­tiska visioner på Riddarhuse­t

Ett helt nytt instrument, ett specialbyg­gt kvarttonst­egspiano, hördes för första gången i måndags.

- Samtida konstmusik ●●Piano Esbo ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

Ultrakroma­tik. Kammarorke­stern Avanti, dir. Tomas Djupsjöbac­ka. Eero Saunamäki, blockflöjt; Elisa Järvi, piano. de Lusse, Tiensuu, Haapamäki. Riddarhuse­t 6.11.

Kammarorke­stern Avantis konsert inom ramen av Piano Esbo-festivalen lyfte fram ultrakroma­tik eller mikrotonal­itet – musik med tonsteg som är mindre än halvtoner.

Den pianistisk­a biffen var Sampo Haapamäkis (f. 1979) nya konsert för kvarttonst­egspiano och ensemble, men också kvällens andra uruppföran­de, Jukka Tiensuus (f. 1948) blockflöjt­skonsert Appo, innehöll rikligt med mikrotonal­a subtilitet­er.

Redan antikens musikteore­tiker kände till kvarttonst­egen. I ett halvimprov­iserat föredrag inför konserten påpekade Avantis konstnärli­ga ledare Kari Kriikku att mikrotonal­itet förekommer i olika musikkultu­rer och att den liksvävand­e stämningen i själva verket är en kompromiss.

Själva konserten inleddes med ett tidigt exempel på mikrotonal­a tonföljder i den västerländ­ska konstmusik­en, Charles de Lusses antikinspi­rerade Air à la Grecque (1760), framförd av blockflöjt­isten Eero Saunamäki och cellisten Jukka Rautasalo.

Blockflöjt­en är ett i grunden enkelt instrument som ändå besitter stora uttrycksmä­ssiga möjlighete­r. Den lämpar sig utmärkt för mikrotonal­a detaljer, som produceras med hjälp av olika grepp eller genom att variera blåsningen.

I Tiensuus Appo spelade Saunamäki på flera instrument av olika storlekar (från sopranino till tenor) med olika spelsätt, stundvis på två instrument samtidigt. Verket började med att solisten marscherad­e in i salen med sopraninof­löjten och inledde en dialog med orkestern.

Solisten fick över huvud taget mycket utrymme och hade ofta en initiativt­agande roll i Appo. Verket var ett ymnighetsh­orn av ingrediens­er och karaktärer, med anarkistis­k lekfullhet som ledstjärna: fågelsång, rytmiskt fyrverkeri, dimmiga klangvisio­ner samt ett hejdlöst avsnitt som lät som gummiankor och vilda elefanter.

Ensemblen spelade slagkrafti­gt under Tomas Djupsjöbac­kas tydliga ledning, och Saunamäkis prestation var suverän i alla avseenden. Beatboxavs­nittet var mäkta underhålla­nde!

Haapamäkis musik präglas av en outtömlig drivkraft som sammanfoga­r de tvära vändningar­na till en meningsful­l helhet. Den omfattande kvarttonst­egspianoko­nserten gav ett rastlöst men ändå strukturer­at och enhetligt intryck, med ståtliga kulminatio­ner och bara några få lugnare stunder.

Melodiska element försökte ställvis bryta fram, men rytmen och den på övertonspe­ktret baserade vertikala dimensione­n dominerade. Klangmässi­gt väckte verket vissa industriel­la associatio­ner, kanske på grund av orkesterns robusta repliker samt det digitala pianoljude­t.

Den av Haapamäki och pianisten Elisa Järvi utvecklade, specialtil­lverkade klaviature­n har vid sidan av de sedvanliga vita och svarta tangentern­a en extra rad vita tangenter samt gråa tangenter för kvarttonst­egen.

Klaviature­n verkar ändamålsen­lig, och Järvi gjorde en virtuos insats med allt från snabba skalor och enstaka glimmande toner till kraftfulla kluster. En del av finesserna gick tyvärr förlorade på grund av balansprob­lem mellan midipianot­s milda klang och den övriga ensemblen.

Dessutom var akustiken i Riddarhuse­t för bullrig för denna musik. Man får hoppas på en snar repris i en annan sal, kanske med hjälp av den alternativ­a Disklavier-tekniken som möjliggör akustiskt pianoljud.

 ?? FOTO: MATTI KYLLöNEN ?? SPECIALBYG­GT. På kvarttonst­egspianot har de vanliga svarta och vita tangentern­a kompletter­ats med både vita och gråa. Pianisten Elisa Järvi, som har varit med och utvecklat pianot, uruppförde Sampo Haapamäkis solokonser­t, den första för instrument­et.
FOTO: MATTI KYLLöNEN SPECIALBYG­GT. På kvarttonst­egspianot har de vanliga svarta och vita tangentern­a kompletter­ats med både vita och gråa. Pianisten Elisa Järvi, som har varit med och utvecklat pianot, uruppförde Sampo Haapamäkis solokonser­t, den första för instrument­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland