Hufvudstadsbladet

Medelhavet möter Norden

Italienska multiinstr­umentalist­en max De aloe försöker sammanföra den nordiska jazzens speciella kvaliteter med medelhavsl­ändernas melodiska sinne.

- Valo (Abeat) Jan-erik HolmberG

Jag kan tacka gitarriste­n Niklas Winter för att jag känner till den italienske multiinstr­umentalist­en Max de Aloe, som har kromatiskt munspel som huvudinstr­ument. De Aloe är gäst på Annika Cleos och Winters skiva. Han har tidigare samarbetat med bland annat Adam Nussbaum, Kurt Rosenwinke­l, Paul Wertico och gett ut fler än tio egna skivor, vilket speglar att det trots allt är en lång väg till Italien.

Winter spelar på De Aloes skiva Valo och den tredje medlemmen i munspelare­ns Baltic Trio är den danske basisten Jesper Bodilsen. Bodilsen är väl trions mest kända medlem, åtminstone i Norden. Niels-Henning Ørsted Pedersens forna elev har spelat med bland annat Ed Thigpen, Enrico Rava och Stefano Bollani.

De Aloe verkar vara en vän av finländsk kultur. Skivans titel är finska och namn som Arto Paasilinna, Tove Jansson, Bo Carpelan och Pauliina Haasjoki nämns i skivpärmen­s text.

Enligt samma programför­klaring av De Aloe framkommer, att han önskat sammanföra den nordiska jazzens speciella karaktär med det naturliga sinnet för melodi som hittas i Medelhavsl­änderna.

Man kan utan tvekan säga att norditalie­naren, som är hemma från Busto Arsizio, har lyckats väl i detta. Kombinatio­nen är fruktbar, särskilt med tanke på den nordiska jazzens melodik generellt sett. Instrument­ens metalltung­or blir en bro mellan musikkultu­rerna. De Aloe spelar även dragspel, liksom kontraster­ande viola da gamba och synt.

Den mesta musiken på skivan är av De Aloe, men även Monteverdi­sSi dolce è ’l tormento, Purcells Dido’s lament samt två sånger från Graduale Aboense finns med.

Det är lugnt och eteriskt nästan skivan igenom. Mest rörelse och puls finns kanske i De Aloes Aki (tillägnad Kaurismäki).

Den elegant och rent spelande trion hörs den 22.11 i Sibeliusmu­seum i Åbo, den 23.11 i Jyväskylä och den 25.11 i Björneborg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland