Hufvudstadsbladet

Andrea Walanders lucia ska motarbeta mobbning

Luciakandi­dat 8 19-åriga Andrea Walander bor i Helsingfor­s och går i Brändö gymnasium. Hon brinner för dans och musik och ser upp till starka kvinnor som vågar gå mot strömmen.

- Vilka är dina förebilder? Vad ger dig mest glädje? Vilket är ditt bästa luciaminne? Vad betyder musik för dig? Var finns ditt smultronst­älle? TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Vad fick dig att vilja ställa upp i luciavalet? Det var min familj som anmälde mig. Jag gick gärna med på det, för jag tycker det är en jättefin sak att få vara med om, också som tärna. För det första för insamlinge­ns skull men också för att man besöker så många olika ställen, sjukhus till exempel.

Min mamma och min värdmamma under min tid som utbytesele­v i Italien. Båda är starka och modiga kvinnor som inte går med strömmen utan säger sin åsikt och vågar ifrågasätt­a saker.

Mina nära vänner och min familj. Dans och musik överlag är också viktiga glädjekäll­or.

Det var för några år sedan när en av mina bästa kompisar var Kyrkslätts lucia. När hon kom in i kyrkan blev jag alldeles tårögd för att det var så fint. En magisk stund. Hur förbereder du dig på att möta människor i väldigt olika livssituat­ioner? Tack vare mitt utbytesår känner jag mig ganska förberedd. Vi var en grupp på 50 ungdomar från världens alla hörn, från olika kulturer med olika värderinga­r och synsätt. Jag förstod att mitt eget sätt att göra saker på inte alltid är det bästa utan att det finns många olika människor med helt andra sätt. Hur tar du hand om dig själv, har du några motionshob­byer? Jag går på danstränin­gar som ger mig mycket energi och lugn. Jag tycker om att göra många olika saker och är alltid i gång, så jag tror inte det kommer att bli för mycket program för mig. Det sägs ofta att lucia ska sprida ljus i mörkret – finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? Den traditione­lla lucian var en flicka som stod för det hon tyckte och tänkte, som vågade vara en stark kvinna. Det är något jag också vill stå för och därför tror jag lucia är en bra förebild i dag. Att hon kommer med ljus i mörkret kan kopplas till allt det som hänt i Europa och världen

– det senaste året har inte varit världens bästa tid. Lucia kan ge någonting glatt i vardagen så att man kommer bort från det allvarliga en stund.

Jag skulle inte kunna leva en dag utan musik. Jag sjunger eller nynnar hela tiden. Det kan kanske vara lite irriterand­e också, men det ger mig ett lugn som jag inte får på andra sätt. Vad ska lucia absolut inte göra? En lucia ska inte döma folk utifrån det första intrycket, utan lära känna människan. Hon ska inte passivt följa med mobbning, utfrysning eller diskrimine­ring, utan aktivt förebygga sådant. Om du vinner en miljon på lotto, vad gör du med pengarna? Lite skulle jag nog resa, först till Chi- le, för att träffa min bästa kompis från utbytesåre­t. Sedan till Island, där en annan kompis bor. Om du skulle få träffa en person i världen, vem skulle det vara och vad skulle du fråga? Donald Trump. Jag skulle fråga: vad håller du på med?

Vid havet, antingen på vår sommarstug­a i Kyrkslätt eller på vår båt. Utfärderna med båten om somrarna kan vara det bästa som finns. Vad gör du om tio år? Jag hoppas att jag rest någorlunda mycket och studerat något jag tycker om. Var i världen jag kommer att vara vet jag inte riktigt.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NUMMER 8. Andrea Walanders utbytestid i Italien gav henne erfarenhet­er av många olika kulturer. – Lucia ska aktivt förebygga utfrysning och diskrimine­ring, säger hon.
FOTO: LEIF WECKSTRöM NUMMER 8. Andrea Walanders utbytestid i Italien gav henne erfarenhet­er av många olika kulturer. – Lucia ska aktivt förebygga utfrysning och diskrimine­ring, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland