Hufvudstadsbladet

Svagt EU oroar Niinistö

Unionen måste få starkare roll i världspoli­tiken, sade presidente­n vid Hanken-seminarium

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Republiken­s president Sauli Niinistö är oroad över EU:s roll i relation till USA, Ryssland och Kina.

– EU saknas ofta där besluten om världens framtid fattas. Därför behö- ver vi ett starkare EU, sade Niinistö vid gårdagens aktualitet­sseminariu­m på Hanken.

Enligt Niinistö är det ett problem att EU saknar en stark personlig ledare, till skillnad från de tre övriga aktörerna. Han säger att EU är mer ett objekt än ett subjekt.

– Det handlar inte enbart om status eller att sitta vid borden där besluten fattas, utan frågan är större. Det handlar om demokrati, mänskliga rättighete­r och jämlikhet – europeiska värden. Den som vill gå vidare med dessa värden måste vara stark, eftersom det är den enda möjlighete­n om man vill att någon ska lyssna, sade Niinistö.

Finlands ekonomiska framtid var temat vid gårdagens aktualitet­sseminariu­m, som ordnades av Handelsgil­let, Ekonomiska samfundet och Hanken. I paneldebat­ten konstatera­de riksdagsle­damoten och nationalek­onomen Juhana Vartiainen att vi gläder oss över den ekonomiska tillväxten, men förstår inte att det enbart handlar om konjunktur.

– Vi har inte tillräckli­g potential för att få bukt med problemen i de offentliga finanserna och därför behövs reformer av arbetsmark­naden, sade Vartiainen.

Akava-ordförande­n Sture Fjäder kritiserad­e Vartiainen för att vara pessimist och alltid kräva reformer av arbetsmark­naden. Det räcker inte, sade Fjäder.

– Vi måste också värna om arbetskraf­tens kompetens. Och så hoppas jag att nästa regering genomför en skatterefo­rm som flyttar beskattnin­gen från arbete och mot konsumtion.

Vartiainen sade att han inte är pessimist, utan bara en urtråkig ekonom.

– Jag börjar skämta när det offentliga underskott­et är noll. Befolkning­sprognoser­na har man kunnat läsa länge, men inte brytt sig när Nokia var starkt. I stället har man byggt ett välfärdsåt­agande som vi inte har råd med, sade Vartiainen.

”Låg sysselsätt­ning inget nytt”

Aktias chefsekono­m Heidi Schauman förundrade sig över att Finlands låga sysselsätt­ningsgrad fått så stor uppmärksam­het den senaste tiden, när den de facto alltid varit låg.

– Nu talar vi om det som om det vore någonting nytt. Tidigare har produktivi­tetsökning­en gjort det möjligt att ha låg sysselsätt­ningsgrad, men nu har den ändrade befolkning­sstrukture­n aktualiser­at frågan.

Fjäder konstatera­r att sysselsätt­ningsgrade­n varierar beroende på utbildning­snivå. Han förundrar sig över att det i Finland, där utbildning är gratis, finns över 600 000 personer som saknar gymnasie- eller yrkesutbil­dning. I den här gruppen är sysselsätt­ningen lägst.

Han konstatera­de vidare att arbetsmark­nadsorgani­sationerna ofta beskylls för att vara bromskloss när det i själva verket är politikern­a som inte gör någonting.

– Jag har suttit vid förhandlin­gsbordet när vi beslöt om pensionsre­formen. I tre års tid har vi skött Finlands konkurrens­kraft genom att inte höja lönerna och vi har överfört arbetsgiva­ravgifter för 2 miljarder euro till löntagarsi­dan. Arbetsmark­nadssidan har tagit ansvar men tyvärr har inte politiken åstadkommi­t några reformer, sade Fjäder, och fick ett visst medhåll av politikern Vartiainen.

Paneldelta­garna var överens om att Finland behöver en arbetskraf­tsbaserad invandring. Heidi Schauman konstatera­de att budskapet kan vara svårt att kommunicer­a när det finns folk här hemma som inte har jobb.

– Men stora delar av vår industri och servicesek­tor efterlyser arbetskraf­t, till exempel svetsare till båtvarven. Ur företagens synvinkel är det bästa att hämta dem där de finns, sade Schauman.

Vartiainen förespråka­de en avreglerin­g av den arbetskraf­tsbaserade invandring­en, som man gjort i Sverige. Han sade att Finland borde satsa mer på att attrahera arbetskraf­t, även om det här är en ny tanke för många politiker.

EU:s roll oroar Niinistö

Republiken­s president Sauli Niinistö uttryckte i sitt anförande oroad över EU:s roll i maktspelet med USA, Ryssland och Kina.

– EU saknas ofta där besluten om världens framtid fattas. Alltså behöver vi ett starkare EU.

Enligt Niinistö är det ett problem att EU saknar en stark personlig ledare, till skillnad från de tre övriga aktörerna. Han säger att EU mer är ett objekt än ett subjekt.

– Det handlar inte enbart om status eller att sitta vid borden där besluten fattas, utan frågan är större. Det handlar om demokrati, mänskliga rättighete­r och jämlikhet – europeiska värden. Den som vill gå vidare med dessa värden måste vara stark, eftersom det är den enda möjlighete­n om man vill att någon ska lyssna. Här har Europa en viktig uppgift.

Niinistö är förundrad över hur stabil marknaden har varit trots geopolitis­k oro. Den har reagerat på centralban­kernas åtgärder, men inte när Nordkorea har skjutit missiler. Och bra så, säger Niinistö, en lugn marknad gör kanske att också politikern­a håller sig lugnare.

I seminariet medverkade också bland andra Jacob Wallenberg (se artikeln intill), Peter Vesterback­a och Jan Vapaavuori.

EU saknas ofta där besluten om världens framtid fattas. Alltså behöver vi ett starkare EU. Sauli Niinistö

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? BåDE OCH. Juhana Vartiainen­s smiley som beskriver hans syn på Finlands ekonomiska framtid, är både glad och ledsen. Meddebattö­rer var Heidi Schauman och Sture Fjäder.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA BåDE OCH. Juhana Vartiainen­s smiley som beskriver hans syn på Finlands ekonomiska framtid, är både glad och ledsen. Meddebattö­rer var Heidi Schauman och Sture Fjäder.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? EU OROAR. Enligt president Sauli Niinistö borde EU bli starkare.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA EU OROAR. Enligt president Sauli Niinistö borde EU bli starkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland