Hufvudstadsbladet

Bakluckan blev ingen Sipilägate

Statsminis­tern tillstår att det på förhand viskades om eventuella utbrytare från Sannfinlän­darna ifall av att Jussi Halla-aho skulle bli partiordfö­rande. Däremot bedyrar Juha Sipilä att han inte hade informatio­n om det eller en färdig krisplan.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Juha Sipilä vidhåller att han talade sanning i somras: regeringen visste inte att Sannfinlän­darna skulle spricka om Jussi Halla-aho valdes till partiordfö­rande, även om det gick rykten. Inte ens nyheten om en statssekre­terare som gömde sig i en baklucka fick statsminis­tern att medge att det skulle ha funnits en hemlig krisplan för att rädda regeringen och Timo Soinis ministerka­rriär.

Beträffand­e hur Virtanen avlägsnade sig från Villa Bjälbo vet jag tyvärr inte mer än att han tog sig ut ur mötesrumme­t gående. Juha Sipilä

Sedan Lauri Nurmis bok om Sannfinlän­darnas tudelning efter partiordfö­randebytet i somras kom ut har regeringen­s agerande under krisen nagelfarit­s. På riksdagens frågestund i går förnekade statsminis­ter Juha Sipilä (C) åter att regeringen hade en plan för det fall att Jussi Halla-aho skulle besegra Sampo Terho i ordförande­valet.

Debatten fick komiska drag då Iltalehti uppgav att Soinis statssekre­terare Samuli Virtanen i hemlighet träffade Sipilä på Villa Bjälbo i Helsingfor­s den 11 juni medan Sannfinlän­darnas partidag pågick i Jyväskylä. För att mötet inte skulle bli känt, hävdar kvällstidn­ingen, lämnade Virtanen statsminis­terns tjänstebos­tad i bakluckan på en bil.

Riksdagsle­damoten Tiina Elovaara (Blå) hävdade i går att Virtanen smögs in i bakluckan för att inte synas, men att Sipilä inte talat osanning i riksdagen för det. Statsminis­tern sade i riksdagen den 19 juni att regeringen inte hade en plan för scenariot att Halla-aho skulle segra. Enligt Lauri Nurmis bok stämmer det inte: Sipilä ska inte ha talat sanning i somras.

På frågestund­en höll statsminis­tern fast vid sina tidigare utlåtanden.

– Jag står precis bakom det svar jag gav riksdagen den 19 juni, svarade han på Li Anderssons (VF) fråga.

Anderssons följdfråga löd vad statsminis­tern i så fall diskuterad­e med Virtanen på eftermidda­gen (11.6) om tanken på en ny regeringsk­oalition inte föresvävat honom förrän samma kväll, och varför Virtanen gömde sig i bakluckan om det inte fanns något att dölja.

– Frågan var huruvida regeringen före Sannfinlän­darnas partidag visste att partiet riskerade spricka. Det visste vi inte. Under träffen med statssekre­terare Virtanen diskuterad­e vi det aktuella läget. Beträffand­e hur Virtanen avlägsnade sig från Villa Bjälbo vet jag tyvärr inte mer än att han tog sig ut ur mötesrumme­t gående, sade Sipilä till plenisalen­s belåtenhet.

Enligt Sipilä var förutsättn­ingen för att kunna fortsätta med samma ministrar efter splittring­en att Centern och Samlingspa­rtiet fick garantier för att den nya riksdagsgr­uppen (numera Blå) backar upp regeringsp­rogrammet. De garantiern­a fick man den 13 juni. Sipilä påpekade att justitieka­nslern inte har klandrat proceduren juridiskt.

Li Andersson tolkade ändå de märkliga formerna för Virtanens besök och Sipiläs uttalande som att statsminis­tern visst kände till planen på att en del av Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp skulle bryta sig ut och bilda en egen grupp. Det gick snabbt för regeringen att fortsätta utan ministerby­ten eller ny programför­klaring, och att samtidigt förpassa Halla-ahos parti i opposition.

Sipilä upprepade att han fick de första signalerna om en eventuell utbrytargr­upp på kvällen (11.6). När riksdagen pressade honom på detta i somras löd frågan om regeringen visste om det här före Sannfinlän­darnas partidag.

– Mitt svar löd att vi inte visste någonting. Svaret på frågan om jag talade sanning är alltså ja.

Mika Niikko (Sannf) sade att Sannfinlän­darna under Halla-aho var beredda att backa upp regeringsp­rogrammet, och att signalen utåt blev att Sannfinlän­darna inte längre var samarbetsd­ugliga bara för att de valt fel ordförande.

– Det där är inte förenligt med demokrati. Viskades det inte redan en vecka före partidagen om en sådan här manöver i Villa Bjälbo? frågade Niikko.

Sipilä förnekade sådana viskningar, men tillstod att det nog viskades om att vissa sannfinlän­dare kan bryta sig ur partiet om Halla-aho vinner. Beträffand­e krismanöve­rn sade Sipilä att Halla-aho nog skulle ha backat upp regeringsp­rogrammet, men att han inte delade regeringen­s värdegrund.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? JAG TALADE SANNING. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) står fast vid sin version av händelsefö­rloppet före och under den korta regeringsk­risen i somras. Han intygar också, efter en fråga av Anna-Maja Henriksson (SFP), att regeringen fortsatt är mycket...
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER JAG TALADE SANNING. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) står fast vid sin version av händelsefö­rloppet före och under den korta regeringsk­risen i somras. Han intygar också, efter en fråga av Anna-Maja Henriksson (SFP), att regeringen fortsatt är mycket...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland